In maart 2022 heeft de wetgever de regels met betrekking tot het gebruik van de smartphone in de auto aangescherpt. Voordien was het een en ander al verboden, maar er zaten nog een aantal hiaten in de wetgeving. Ook de boete die je krijgt, is verhoogd. Wil je de smartphone in de auto gebruiken, dan kan je maar beter een telefoonhouder aanschaffen. We leggen het uit.
Regels voor smartphonegebruik in de auto
De algemene regel is dat je je toestel niet in de hand mag hebben, dus ook niet om het bijvoorbeeld als gps te gebruiken. Het gaat om een algemeen verbod dat geldt van zodra je aan het verkeer deelneemt. Ook als je bijvoorbeeld voor een rood stoplicht of in de file staat, mag je de smartphone niet in de hand hebben. Daarnaast mag je ook je gsm niet op andere manieren gebruiken, bijvoorbeeld door te bellen of te navigeren terwijl het los op de schoot of op de passagierszetel ligt. Zelfs het op deze manier gebruiken als muziekspeler is niet langer toegestaan. Voor de politie is het niet te controleren wat je met de gsm doet en bovendien is de kans groot dat je tussendoor eens wegkijkt. Terwijl je naar je gsm kijkt, kijk je niet naar de openbare weg en dat is gevaarlijk.
Hoge boete bij een inbreuk op de regels
Wie zich niet aan de regels houdt, kan tegenwoordig een boete krijgen van 174 euro in plaats van 116 euro. Als je deze boete niet betaalt, kan de door de politierechtbank opgelegde boete tot wel 4000 euro oplopen. Bovendien behoort ook een verval in het recht tot sturen tot de mogelijkheden.
Het verval in het recht tot sturen is een sanctie waarbij je gedurende enige tijd niet meer met een auto mag rijden. Het gaat om minstens acht dagen, maar langer kan natuurlijk ook. Het rijbewijs moet dan worden ingeleverd. De rechter kan hier ook voorwaarden aan vastbinden, zowel in de positieve als in de negatieve zin. Zo kan hij je bijvoorbeeld ook verplichten om een psychologisch onderzoek te laten uitvoeren voordat je het rijbewijs terugkrijgt of kan hij beslissen dat je tijdens de week wel met de auto mag rijden, maar niet in het weekend. Zo geraak je nog op het werk en zijn het vooral de plezierritjes die je worden ontnomen. Op de website van de FOD Mobiliteit lees je meer over het verval in het recht tot sturen en de voorwaarden die de rechter hieraan kan koppelen.
Wel toegestaan: een telefoonhouder in de auto gebruiken
Wil dat dan zeggen dat je je smartphone helemaal niet meer mag gebruiken in de auto? Niet helemaal. Je mag namelijk wel nog je gsm gebruiken als het in een smartphonehouder zit. Dan kan je je smartphone gebruiken om te navigeren of om muziek te beluisteren. Je mag op deze manier ook handsfree bellen. Als je nog geen telefoonhouder hebt, raden we aan om er een aan te schaffen. Je kan dat onder meer doen bij GSMpunt.nl. Dit bedrijf is al sinds 2005 actief op de markt van telefoons, tablets en accessoires. Het biedt diverse soorten telefoonhouders voor de auto.
Het is belangrijk dat je daarbij een goede keuze maakt. Zo kan je een autohouder op het dashboard plaatsen of aan het ventilatierooster, afhankelijk van wat jij prettiger vindt tijdens het rijden. Er bestaan ook telefoonhouders die tegelijkertijd je smartphone draadloos opladen, maar uiteraard moet je smartphone dit ook ondersteunen. Voor de iPhone 12 of 13 is het dan weer een goed idee om te kiezen voor een MagSafe-telefoonhouder. Daarbij bevestig je jouw smartphone magnetisch aan de telefoonhouder.
Ook strenge regels op de fiets
Houd er ten slotte rekening mee dat het verbod ook geldt voor fietsers. Het maakt daarbij niet uit om welk type fiets het gaat, ook voor bijvoorbeeld koersfietsen geldt het verbod. Het is dus ook niet toegestaan om even de op te zoeken terwijl je fietst. Je mag wel navigeren met een speciale telefoonhouder. Bellen doe je bij voorkeur via draadloze oortjes, zo heb je de handen vrij. Houd de gesprekken wel kort en houd bij voorkeur even halt, want op de fiets houden je oren je ook veilig.