De burgerLeven & Wonen

Huis verkopen: welke attesten bij verkoop woning?

Veel mensen doen voor de verkoop van hun woning een beroep op een makelaar. Een makelaar doet meer dan alleen een koper zoeken en de onderhandelingen begeleiden. Hij zal daarnaast ook alle attesten regelen. Wil je zelf je woning verkopen, dan moet je deze attesten zelf regelen. Welke attesten bij een verkoop van de woning nodig zijn? In Vlaanderen gaat het om 7 attesten bij de verkoop van een woning.

KEI (Keuringsattest Elektrische Installatie)

Een van de eerste benodigde attesten bij de verkoop van een huis is het keuringsattest voor de elektrische installatie. Dit attest wordt opgesteld door een erkend keuringsorganisme. Op het attest staat in welke staat de elektrische installatie zich bevindt. Als er gebreken of overtredingen zijn, wordt de installatie afgekeurd. Dit heeft geen gevolgen voor de verkoop zelf, die kan gewoon doorgaan. Het attest is er vooral zodat de koper weet waar hij aan begint. Hij zal namelijk verplicht zijn om de elektrische installatie conform te laten maken en nadien opnieuw te laten keuren.

Net als veel attesten bij de verkoop van een huis blijft het KEI gedurende enige tijd geldig. Bij een goedgekeurde installatie geldt dit voor 25 jaar. Wie nog over een geldig attest beschikt, hoeft niet een nieuw attest aan te vragen.

Keuringsattest stookolietank

Sommige verplichte attesten bij de verkoop van een huis zijn enkel in specifieke gevallen verplicht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het keuringsattest voor de stookolietank. Dit is natuurlijk enkel “verplicht” als er een mazouttank is. Tussen aanhalingstekens, want strikt genomen is het eigenlijk niet verplicht om dit aan de koper over te maken. Maar in de praktijk doet men dat wel altijd. Als er anders achteraf problemen zijn, kan dit in torenhoge kosten en juridische disputen resulteren.

Energieprestatiecertificaat (EPC-attest)

Het EPC-attest of het energieprestatiecertificaat is een document dat informeert over de energetische kwaliteit van de woning. Het geeft aan hoe goed het huis presteert op het gebied van isolatie en energiezuinigheid. Daarnaast bevat het concrete suggesties met betrekking tot welke verbeteringswerken men kan uitvoeren, net als een kostenraming. Dit zijn louter suggesties, de koper is niet verplicht om de werken daadwerkelijk uit te voeren. Vanaf 2023 zal de koper in sommige gevallen wél verplicht zijn om een energetische renovatie uit te voeren om zo minstens tot label D te komen. De overheid voorziet hiervoor een aantal steunmaatregelen.

Net als veel andere attesten bij de verkoop van een huis is dit attest gedurende een tijd geldig. In dit geval gaat het om tien jaar. Recent heeft men wel het EPC-attest aangepast, waardoor enkel nog de attesten die na 2019 zijn opgesteld, kunnen worden gebruikt.

Postinterventiedossier (PID)

Het postinterventiedossier is enkel verplicht voor gebouwen die na 1 mei 2001 zijn uitgevoerd of waaraan door een of meerdere aannemers werken zijn uitgevoerd sinds die datum. Dit document kan worden opgesteld door de aannemer zelf, door de architect of door de veiligheidscoördinator. Het bevat onder meer informatie met betrekking tot de technische installaties, de structuur van het gebouw, aankoopfacturen en dergelijke meer. Dergelijke documenten horen bij het huis en moeten aan de nieuwe eigenaar worden overgemaakt.

Stedenbouwkundig uittreksel

Het stedenbouwkundig uittreksel van het gebouw wordt afgeleverd door de gemeente of de stad waar het gebouw is gelegen. Dit uittreksel biedt informatie omtrent onder meer de eventuele bouwovertredingen, de vergunningen en dergelijke meer. In tegenstelling tot veel andere attesten bij de verkoop van een woning is het slechts beperkt geldig, gedurende een jaar.

Bodemattest

Het bodemattest informeert de koper over de toestand van de grond. Het is aan te vragen bij de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Het attest bevat gegevens over de bodemkwaliteit en over risico’s op bodemverontreiniging. In veel gevallen geeft het attest aan dat er geen gegevens bekend zijn. Het attest blijft, althans voor niet-risicogronden, geldig zolang de toestand van het terrein ook hetzelfde blijft.

Asbestattest

De afgelopen jaren zijn steeds meer attesten bij de verkoop van een woning verplicht geworden. Later dit jaar komt er een nieuwe bij. Vanaf 23 november 2022 moet er een asbestattest zijn voor gebouwen die zijn gebouwd voor 2001. Een asbestdeskundige stelt het attest op. Het biedt informatie over de aanwezigheid van asbest in de woning, de toestand ervan en hoe je ermee dient om te gaan. Tegen 2032 zou iedere eigenaar over zo’n asbestattest moeten beschikken.

Geef een reactie