Internationaal

Europa start procedure tegen discriminerende brandstofprijzen in Hongarije

In november vorig jaar legde de Hongaarse regering de officiële brandstofprijzen vast. De regeling moet ervoor zorgen dat de Hongaren minder te lijden hebben onder de oplopende brandstofprijzen. Het gevolg hiervan was dat buitenlanders goedkoop kwamen tanken in Hongarije. Met name bij de grenzen met Slovakije en Oostenrijk groeiden de files aan de tankstations al snel aan. Eind mei besliste Hongarije daarom om de regeling te beperken tot mensen met een Hongaarse nummerplaat. Wie een buitenlandse nummerplaat heeft, moet hierdoor al snel zeventig procent meer betalen dan de Hongaren zelf. En dat is niet naar de zin van Europa.

Hongarije krijgt twee maanden om te reageren

De Europese Commissie is intussen een juridische procedure gestart tegen Hongarije, een EU-land dat wel vaker buiten de Europese lijntjes kleurt. Bevoegd Commissaris Thierry Breton geeft aan dat de discriminerende brandstofprijzen rechtstreeks ingaan tegen het principe van de eengemaakte markt.

Tegelijkertijd onderneemt de Europese Commissie ook juridische stappen tegen een Hongaars verbod op de verspreiding van informatie omtrent homoseksualiteit. De Hongaarse regering krijgt twee maanden de tijd om op de bezwaren van de Commissie te reageren.

Hongaarse brandstofprijzen verstoren de eengemaakte markt

Binnen de Europese Unie geldt een ruimte zonder binnengrenzen, waarbij enkel de buitengrenzen worden bewaakt. Binnen deze binnengrenzen geldt een vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal. De eengemaakte markt is de ruggengraat van de Europese economie. Het zorgt ervoor dat burgers kunnen werken, winkelen, wonen en studeren in elk EU-land en hun producten overal in Europa kunnen kopen en gebruiken.

Europa doet al jaren het een en ander om zaken die de eengemaakte markt belemmeren, zoals nationale belastingstelsels of de ingewikkelde regels met betrekking tot de erkenning van beroepskwalificaties, aan te pakken. Verder doet Europa nog een aantal dingen om een werkende eengemaakte markt te realiseren:

  • Het vergemakkelijken van de toegang tot financiering voor kleine en grote bedrijven via een investeringsplan
  • Werknemers stimuleren om jobs aan te nemen in andere EU-landen, onder andere via het beroepsportaal Eures
  • Het voorkomen van sociale dumping
  • Het versterken van de samenwerking tussen de nationale belastingdiensten
  • De totstandbrenging van een gemeenschappelijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting

Als een land regels maakt die ingaan tegen het principe van de eengemaakte markt, kan Europa hiertegen ingrijpen. Dit kan dan resulteren in gerechtelijke stappen en mogelijke boetes. Ook Hongarije kan worden beboet.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie