BoeteFeaturedGevangenisstrafStraf

Strenge regels voor het organiseren van een bingoavond

Een bingoavond is een heel laagdrempelige en amusante vorm van entertainment. In bejaardentehuizen bieden ze het vaak aan en daar hoeft helemaal niks mis mee te zijn. Of toch niet zolang het gewoon een spel is en geen kansspel. Want eenmaal er sprake is van een kansspel zijn er ook strenge regels in het spel. Dat betekent onder andere dat de aanbieder over een vergunning dient te beschikken.

Wat is bingo?

Bingo is een van de eenvoudigste (kans)spellen die er zijn. Het is een van de redenen waarom het vaak in rusthuizen wordt gespeeld. Bij dit spel heeft iedere speler een bingokaart met getallen. Een enkele kaart bevat 24 getallen en elk getal komt maximaal een keer voor op een kaart. De spelleider haalt vervolgens een balletje uit de bingomolen. Op dit balletje staat een getal. Hij roept dit getal duidelijk om. De spelers zoeken het getal op hun bingokaart. De speler die als eerste een kaart vol heeft, wint. Soms zijn er ook deelprijzen mogelijk, bijvoorbeeld door als eerste een horizontale of verticale rij met getallen te hebben.

Bingo is in de eerste plaats een spel, maar kan daarnaast ook als een kansspel worden georganiseerd. Vanuit historisch oogpunt is het ook op deze manier ontstaan, als een variant op het spel Lotto dat al sinds de zestiende eeuw wordt gespeeld. Het is ook steeds vaker mogelijk om online bingo te spelen. Onder andere Unibet biedt dit aan.

Een bingoavond organiseren: vergunning is vereist

Het vrij organiseren van een potje bingo is toegestaan, maar niet als het om een kansspel gaat. Louter recreatief kan het dus wel. Eenmaal er echter sprake is van een inzet, een mogelijke winst of verlies en een toevalelement, is er sprake van een kansspel. Het maakt daarbij niet uit of de mogelijke winst een geldbedrag is of iets materieels: een vergunning is noodzakelijk eenmaal het om een kansspel gaat.

Nochtans heeft artikel 4, lid 1 Kansspelwet wel een opening gelaten voor bingo. Dit artikel bepaalt namelijk dat het onder bepaalde voorwaarden geen kansspel hoeft te zijn. Enkel moet er nog een koninklijk besluit volgen om deze voorwaarden vast te stellen. De Kansspelcommissie heeft niet de bevoegdheid om deze voorwaarden zelf te bepalen. Daarom adviseert men om geen kansspel als bingo te organiseren als men niet over de vereiste vergunning van de Kansspelcommissie beschikt. 

Prioriteiten bij het bestraffen van illegale bingoavonden

Relevant zijn de bepalingen van de Omzendbrief kienspelen of bingo: bevoegdheid van de Kansspelcommissie. Daarin bepaalt men welke dossiers prioritair worden behandeld. In de onderstaande situaties zal men sneller overgaan tot vervolgen en bestraffen met een geldboete en/of een gevangenisstraf:

  • Het gaat om een cash-game
  • Er is sprake van een tornooi met een grote inzet
  • Er zijn minderjarigen aanwezig
  • Er wordt een commercieel circuit opgezet
  • Er wordt publiciteit gemaakt voor illegale websites of inrichtingen, bijvoorbeeld door als sponsor te fungeren
  • Er zijn personen aanwezig die gekend zijn in het criminele circuit
  • De politiediensten of het parket vragen om op te treden

Niet alleen de aanbieder van een illegaal kansspel is strafbaar. Ook spelers zijn strafbaar als ze illegaal gokken.

Legaal aanbieden van bingoavonden

Laat het duidelijk zijn dat wie een kansspel als bingo wil organiseren, maar beter voorafgaand over een vergunning van de Kansspelcommissie kan beschikken. Om deze vergunning te bekomen, dient men aan strenge eisen te voldoen. Deze regels zijn er om de consument optimaal te beschermen. De benodigde vergunning verschilt naargelang het type kansspelinrichting. Onder andere Unibet beschikt over een geldige vergunning voor het aanbieden van kansspelen als bingo. Dergelijke vergunde aanbieders hebben de beste kaarten. Zeker op het gebied van consumentenbescherming.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie