EconomieFeaturedZelfstandig & Vennootschap

De rol van het Benelux-verdrag bij merkregistratie: wat Vlaamse bedrijven moeten weten

Het Benelux-verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE), kortweg ook wel het Benelux-verdrag genoemd, is een overeenkomst (verdrag) tussen België, Nederland en Luxemburg. Dit verdrag regelt de bescherming van merken, tekeningen en modellen binnen deze drie landen. Dit wil zeggen dat er een uniforme procedure geldt voor merkregistratie binnen de Benelux, waardoor het eenvoudiger wordt om een merk te beschermen in deze bredere regio zonder dat afzonderlijke aanvragen in elk land nodig zijn. Het Benelux-verdrag bepaalt onder andere hoe merken geregistreerd moeten worden, welke rechten deze registratie biedt en hoe bescherming kan worden gehandhaafd.

Voordelen van merkregistratie binnen de Benelux

Het registreren van een merk op basis van het Benelux-verdrag biedt verschillende voordelen voor bedrijven in ons land. Een van de belangrijkste voordelen is dat de merkregistratie zorgt voor bescherming in drie landen en dit met één enkele aanvraag. Voor veel Vlaamse bedrijven biedt dit ruimschoots voldoende bescherming en is een bredere registratie, hoewel zeker mogelijk, niet nodig. Dit is dan ook efficiënter en goedkoper. Hierbij biedt de registratie een monopolie op het gebruik van de merknaam of het logo binnen deze regio, waardoor concurrenten niet zomaar hetzelfde of een sterk gelijkend merk kunnen gebruiken. Uiteraard blijft het wel mogelijk om dit gecontroleerd toe te laten, bijvoorbeeld in het kader van franchising.

Strenge eisen ten aanzien van merken

De registratie van een merk binnen de Benelux verloopt via het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Hiervoor moet eerst een merkonderzoek worden uitgevoerd. Daarbij wordt bepaald of het merk aan de eisen voldoet om bescherming te krijgen. Een merk moet bijvoorbeeld voldoende onderscheidend vermogen hebben. Dit vereist een aantal afwegingen. Zo zal een louter beschrijvende benaming vaak niet voldoende onderscheidend vermogen hebben. Bepaalde tekens worden ook niet toegestaan als merk, bijvoorbeeld wapenschilden of tekens die het publiek kunnen misleiden. En ook moet het merk nog beschikbaar zijn, iemand anders mag je dus niet voor zijn.

Het is met andere woorden belangrijk om te beseffen dat merkregistratie heel complex kan zijn. Niet alle merken komen in aanmerking voor bescherming. Dit kan heel verwarrend zijn en veel Vlaamse bedrijven haken daarom af, maar dat hoeft zeker niet. Via de website Intellectueeleigendom.be kunnen Vlaamse bedrijven gratis en in slechts één minuut controleren of hun merk in aanmerking komt voor bescherming. Vervolgens kies je zelf of je verdere stappen onderneemt. Intellectueeleigendom.be werkt met ervaren merkgemachtigden die ervoor zorgen dat bedrijven een monopolie krijgen op hun merknaam of logo, waardoor concurrenten het niet kunnen kopiëren.

Merkregistratie bij het BOIP

In België, Nederland en Luxemburg is het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) de officiële instantie voor merkregistratie. Dit geldt ook voor modellen en tekeningen. Het merkenregister telt reeds honderdduizenden registraties. Dit bureau kan registraties weigeren, bijvoorbeeld als het merk onvoldoende onderscheidend is (zie eerder).

Een merk registreer je in ieder geval voor specifieke producten of diensten. Het is belangrijk dat je hiervoor de juiste producten en/of diensten kiest. Doe dit niet te ruim, want je moet het ook daadwerkelijk gebruiken in het kader van de gekozen klasse. Als je dit niet doet, loop je het risico dat een ander bezwaar kan maken. Bovendien wordt een registratie ook duurder als je meerdere klassen selecteert. Doe het anderzijds ook niet te eng, want na de publicatie van het merk kun je niet zomaar andere producten of diensten toevoegen. Het is dan ook belangrijk om je hierin te laten adviseren.

Op basis van jouw dossier, waarin het merk duidelijk wordt omschreven en eventuele logo’s worden bijgevoegd, beoordeelt het BOIP of de aanvraag voldoet aan alle vereisten en of er absolute gronden voor weigering zijn. Het is belangrijk dat je je onderzoek goed hebt verricht, want anders riskeer je een weigering. Daarom is het aan te raden om je hierin te laten bijstaan door een ervaren merkengemachtigde.

Enkel bescherming binnen de Benelux

Houd er rekening mee dat merkregistratie via het BOIP enkel bescherming biedt binnen de Benelux. Het is ook mogelijk om een uitgebreidere bescherming te bekomen, bijvoorbeeld de volledige Europese Unie of zelfs wereldwijd. Daarbij kunnen afwijkende regels gelden. Bovendien zal dit ook prijziger zijn. Omwille van de complexiteit is het hierbij nog meer van belang om je door een expert te laten bijstaan, bijvoorbeeld door de merkengemachtigden van Intellectueeleigendom.be.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie