Dossier coronavirusEconomieIn de persLandbouw en dieren

AA-melk wordt iets minder vers door coronacrisis

Tijdens de coronacrisis moet het transport van essentiële goederen te allen tijde gewaarborgd blijven. En daaronder valt ook de zogenoemde AA-melk onder. AA-melk moet aan een aantal strikte regels voldoen die in verschillende ministeriële besluiten, besluiten van de Vlaamse regering, koninklijke besluiten en omzendbrieven terug te vinden zijn. De Vlaamse regering heeft nu beslist om de voorwaarden te versoepelen om de sector tegemoet te komen.

Voorwaarden voor AA-melk

Opdat melk het keurmerk AA-melk mag aannemen, moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo worden niet alleen de melkveehouders drie keer per jaar gecontroleerd, maar moet de melk ook correct worden gesteriliseerd. Bij klassieke UHT-sterilisatie wordt de melk na verwarming op 145 °C in meer dan 60 seconden afgekoeld. Bij AA-melk moet het afkoelproces in minder dan zes seconden gebeuren. Ten slotte moet de melk ook binnen de 48 uur worden opgehaald, terwijl dat voor gewone UHT-melk binnen de 72 uur moet gebeuren.

Problemen binnen de Vlaamse melksector

De Vlaamse melksector ziet op dit moment steeds meer chauffeurs uitvallen door ziekte. Hierdoor wordt het voor de melksector steeds moeilijker om de deadline van 48 uur te halen. Een fikse streep door de rekening want de melk mag dan het kwalitatieve keurmerk niet meer dragen. Vlaanderen heeft nu beslist dat de regels omtrent AA-melk tijdelijk soepeler worden. Zo zal de melk, net zoals UHT-melk, binnen de 72 uur worden opgehaald. Opvallend is wel dat er geen einddatum is voorzien.

Geef een reactie