Geen categorie

Is er een bewakingsfirma actief? Nieuwe aanduidingsborden zijn er

Met ingang van 1 december 2017 zullen private bewakingsondernemingen nieuwe aanduidingsborden moeten gebruiken. Indien de firma op een bepaalde plaats bewakingsactiviteiten verricht, moeten ze dat met de nieuwe aanduidingsborden communiceren. Het kan bijvoorbeeld gaan om de bewaking van goederen, maar evenzeer om bewakingsactiviteiten bij evenementen of zelfs bij winkelinspectie. Er geldt wel een overgangsperiode tot 1 januari 2019 wat betreft het gebruik van de vroegere aanwijzingsmiddelen. Dit Ministerieel Besluit kadert in de wijzigingen door de wet Private Veiligheid (2 oktober 2017).

Verplichte opname extra gegevens

Ten opzichte van de vroegere aanduidingsborden moet er nu extra informatie worden opgenomen. Het doel is duidelijk: de burgers beter informeren. Ook zullen de bewakingsfirma’s de aanduidingsborden veel vaker moeten plaatsen dan vroeger het geval was.

Hoe herken ik de aanduidingsborden ?

Op ieder bord zal het bewakingsoog en het Vigilis-logo aangegeven worden. De grootte van het bord is dan weer afhankelijk van het type activiteit dat er wordt uitgevoerd. Ieder bord zal bovendien gemaakt moeten worden van duurzaam materiaal. Ook zullen de borden duidelijk moeten vermelden wat ze precies betekenen aan de hand van volgende opschriften:

  • “Begin bewaakte zone”
  • “Einde bewaakte zone”
  • “Uitgangscontrole mogelijk”
  • “Situationele bevoegdheden – verhoogd toezicht”
  • En op ieder aanwijzingsbord zal ook volgend opschrift aanwezig moeten zijn: “Wet van 02/10/2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid – besafe.be” ( Wet Private Veiligheid)

Zie je volgende borden terugkomen, dan weet je dat er een bewakingsfirma actief is:


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie