De burgerLeven & Wonen

Advocaat familierecht: meer dan alleen gespecialiseerd in familierecht

Ben jij op zoek naar een goede advocaat familierecht, bijvoorbeeld in het kader van een adoptieprocedure of een echtscheidingsprocedure? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Wat is een advocaat familierecht? Wat kost een advocaat familierecht? Hoe word je advocaat familierecht? Deze en andere vragen beantwoorden wij voor jou.

Wat is een advocaat familierecht?

Een advocaat familierecht is een advocaat die is gespecialiseerd in het familierecht. De advocaat familierecht is met andere woorden gespecialiseerd in dit onderdeel van het burgerlijk recht dat betrekking heeft op de familiebetrekkingen. Het gaat dan onder meer om de afstamming, adoptie, alimentaties, geboortes, huwelijken, echtscheidingen en dergelijk meer. Een advocaat familierecht zal cliënten in onder meer de onderstaande materies bijstaan met juridisch advies en juridische bijstand:

 • Echtscheidingen
 • Samenwonen
 • Dringende en voorlopige maatregelen bij familiale zaken
 • Erfenissen en familievermogens
 • Adoptie en afstamming
 • Alimentatie- of verblijfsregelingsproblemen na een echtscheiding
 • Intrafamiliaal geweld
 • Optreden als bewindvoerder
 • Enzovoort

Hoewel het erfrecht vaak als een apart rechtsgebied wordt beschouwd, is een advocaat familierecht hier vaak ook gewoon in thuis.

Wat is een goede advocaat familierecht?

Een goede advocaat familierecht is natuurlijk gespecialiseerd in zijn materie en kan al heel wat ervaring voorleggen. Het merendeel van de zaken waarin de advocaat familierecht is gespecialiseerd, bevinden zich in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Uiteraard krijgt een advocaat familierecht ook met andere juridische bronnen en documenten te maken. Het gaat dan om onder meer de mensenrechtenverdragen (bv. het Verdrag inzake de rechten van het kind), de Grondwet, het Gerechtelijk Wetboek, het Internationaal Privaatrecht en talloze bijzondere wetten (bv. het Decreet betreffende de integrale jeugdhulp). Het gaat vaak om heel complexe materie waarin de advocaat familierecht zich na jaren studie heeft gespecialiseerd.

Een goede advocaat familierecht is niet alleen een krak in de juridische materie. Een goede advocaat familierecht is daarnaast ook empathisch en kan goed luisteren. Familiekwesties liggen vaak heel gevoelig en veelal moet een goede advocaat familierecht al die emoties een plaats helpen te geven. Voor veel mensen is de advocaat familierecht het eerste aanspreekpunt, de eerste keer dat ze het volledige verhaal aan iemand vertellen. Hij vervult dus een enorm belangrijke rol. Natuurlijk is een advocaat familierecht nog geen psycholoog, maar hij blijft voor velen toch een belangrijke vorm van steun.  Een goede advocaat familierecht wordt bovendien gekenmerkt door een flinke portie doorzettingsvermogen en uitstekende communicatieve vaardigheden.

Wat kost een advocaat familierecht?

Een advocaat familierecht kan zijn eigen tarieven kiezen. Hierdoor is het moeilijk om te zeggen wat een advocaat familierecht zal kosten. Natuurlijk zal de beste advocaat familierecht wel wat duurder zijn dan een goede advocaat familierecht. Onder meer de ervaring die men kan voorleggen, is namelijk een factor die wordt gebruikt bij het bepalen van de tarieven. Sommige advocaten werken met vaste tarieven, andere advocaten werken met uurtarieven. Als er moet worden geprocedeerd, dienen er procedurekosten te worden gemaakt. Wat kost een advocaat familierecht? Dat is met andere woorden enorm moeilijk om te zeggen. Meestal ligt het uurloon tussen 100 en 200 euro (incl. 21% btw), wat dus een vrij ruime marge is.

Elke advocaat heeft een eigen manier van werken. Sommige advocaten vragen om een voorschot en sturen op het einde van de rit een eindfactuur. Andere advocaten werken met provisies. Men werkt dan enkel verder als er nog voldoende provisie is om aan te spreken. Bij deze advocaten is het belangrijk om de provisienota’s steeds tijdig te betalen.

Wie is de beste advocaat familierecht in België?

Allereerst: er is geen wedstrijd om te bepalen wie de beste advocaat familierecht in België is. Bovendien is dat ook een stuk persoonlijk en is het afhankelijk van waarop jij focust. Is de prijs een doorslaggevende factor? Of vind jij dat de beste advocaat familierecht vooral begripvol moet zijn en moet kunnen luisteren? Of is het belangrijkste dat hij gewoon resultaten boekt, zonder al te veel blabla? In ieder geval kan je erop vertrouwen dat elke advocaat familierecht zijn best doet om de belangen van zijn cliënten zo goed mogelijk te behartigen.

Op basis van de reviews die afkomstig zijn van Trustlocal, een online dienstenplatform voor het vinden van de beste professionals in de buurt, zouden we kunnen zeggen dat je voor de beste advocaat familierecht in België bij het Advocatenkantoor Linda Santini in Kinrooi (Geistingen) moet zijn. Daarbij wordt vooral aangegeven dat mensen zich al snel op hun gemak voelen bij haar, terwijl ze ook deskundige informatie verleend en cliënten professioneel bijstaat. Het zal niet verbazen dat de beste advocaat familierecht in België de bijkomende opleidingen familiale bemiddeling (KU Leuven) en jeugdadvocaat (Orde van Vlaamse Balies) heeft genoten.

De tweede beste advocaat familierecht in België volgens Trustlocal is Wanted Law in Sint-Niklaas. De derde beste advocaat familierecht in België is dan weer Goossens Advocaten in Beveren (Vrassene). Het gaat in beide gevallen om een advocatenkantoor, niet om een welbepaalde advocaat. Uiteraard is het maar de vraag in welke mate de reviews op een enkele site aantonen of iemand al dan niet de beste advocaat familierecht in België is.

De beste advocaat familierecht in jouw regio

Het is altijd interessant om te kiezen voor een advocaat familierecht uit de eigen regio, zodat je steeds over een lokaal aanspreekpunt beschikt. Op basis van de reviews op Trustlocal (peildatum: 18/06/2022) geven we voor een aantal gemeenten aan wat de beste advocaat familierecht is.

 • Beste advocaat familierecht Antwerpen: Legal Corner Advocaten (Amerikalei 95, Antwerpen)
 • Beste advocaat familierecht Brasschaat: Advocaten Van Honste & Van Bussel (Bredabaan 331, Brasschaat)
 • Beste advocaat familierecht Brugge: Advocatenkantoor Brondel & Petitat (Ter Pannestraat 1, Brugge)
 • Beste advocaat familierecht Eeklo: De Muer Karin (Visstraat 20, Eeklo)
 • Beste advocaat familierecht Geel: Solidu Advocaten (Veerleseweg 2, Geel)
 • Beste advocaat familierecht Genk: PAQT Advocaten CVBA (Jaarbeurslaan 19 bus 31, Genk)
 • Beste advocaat familierecht Gent: Advocatenkantoor Bertrand Vrijens (Kortrijksesteenweg 641, Gent)
 • Beste advocaat familierecht Kortrijk: Judith Ravelingeen Advocaat (Voorzienigheidsstraat 94, Kortrijk)
 • Beste advocaat familierecht Leuven: Advocatenkantoor Bert Beelen (Justus Lipsiusstraat 24, Leuven)
 • Beste advocaat familierecht Oostende: Ampe Advocatenkantoor (Kerkstraat 38, Oostende)
 • Beste advocaat familierecht Tongeren: Lijnrecht (Henisstraat 15, Tongeren)
 • Beste advocaat familierecht Turnhout: PSWC Advocaten (Gemeentestraat 4, Turnhout)

Weet dat de bovenstaande informatie is gebaseerd op online reviews. Vooral mensen die digitaal actief zijn, plaatsen dergelijke reviews. Hierdoor is de gepeilde doelgroep heel beperkt. Om echt te kunnen zeggen wat men de beste advocaat familierecht vindt, zouden ook de andere groepen moeten worden bereikt. Maar zoals eerder gezegd: er is nog geen onderzoek uitgevoerd naar de beste advocaat familierecht en er is geen wedstrijd met betrekking tot de beste advocaat familierecht. Het is met andere woorden niet eenvoudig om te zeggen wat de beste advocaat familierecht is. Onze tip: ga met verschillende advocaten het gesprek aan en zoek een advocaat waar jij je goed bij voelt. Dat is nog steeds de beste manier om een goede advocaat familierecht te vinden.

Hoe word je advocaat familierecht?

Een goede advocaat familierecht word je niet zomaar. Om een goede advocaat familierecht te worden, dien je eerst een diploma te behalen. Het gaat om een licentiaat in de rechten of een diploma van doctor in de rechten (van voor het Gerechtelijk Wetboek). Een buitenlands diploma van master in de rechten komt in aanmerking indien de gelijkwaardigheid is aangevraagd en verkregen. Vervolgens dient men zich in te schrijven aan de balie en drie jaar stage te lopen bij een stagemeester. Om uit te groeien tot een goede advocaat familierecht is het uiteraard raadzaam om eerst jarenlang ervaring op te doen.

Geef een reactie