Dossier coronavirusFeaturedIn de pers

Artsen mogen niet zomaar ongevaccineerden weigeren

Eerder berichtte Het Laatste Nieuws over een huisarts in Antwerpen die schoon genoeg had van ongevaccineerden. Hij weigerde om ongevaccineerde nog verder te behandelen en had dan ook meteen een briefje voor zijn deur gehangen: “Indien niet gevaccineerd zoekt u best een andere huisarts omdat ik van oordeel ben dat u dan geen vertrouwen hebt in de geneeskunde en dus ook niet in mij.” De Orde der artsen gaf eerder al aan dat dit deontologisch niet door de beugel kon en intussen heeft ook de Nationale Raad van de Orde der artsen een advies uitgebracht. In specifieke gevallen kan een huisarts wel zorg weigeren, geeft het advies echter aan.

Algemene weigering is niet aanvaardbaar

Volgens het advies van 20 november 2021 van de Nationale Raad van de Orde der artsen mag een arts niet weigeren om zorg te verstrekken aan niet-gevaccineerde patiënten. Het geeft aan dat dit deontologisch niet aanvaardbaar is. Uiteraard is het wel toegestaan om extra beschermingsmaatregelen te treffen als niet-gevaccineerde patiënten zorgen krijgen toegediend. De arts mag de patiënt dan ook vragen om extra beschermingsmaatregelen te volgen.

Specifieke weigering is wel toegestaan

De Nationale Raad van de Orde der artsen laat echter de deur op een kiertje en aanvaardt in specifieke omstandigheden dat er wel tot een weigering wordt overgegaan. Een weigering is volgens het advies mogelijk omwille van een gedraging van de patiënt, een gebrek aan welwillendheid of wegens een gevaar voor de gezondheid van de patiënt, de arts of derden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een niet-gevaccineerde patiënt weigert om de extra beschermingsmaatregelen te volgen en daarmee andere patiënten in het gevaar brengt. De Nationale Raad verwijst daarmee naar artikel 32 Code van medische deontologie.

De weigering van de patiënt om zich te laten vaccineren kan aldus in sommige omstandigheden de weigering van een medische handeling tot gevolg hebben.” (Advies van de Nationale Raad van de Orde der artsen van 20 november 2021)

De Nationale Raad benadrukt dat als een arts weigert, bijvoorbeeld om de veiligheid van andere aanwezigen te garanderen, hij moet instaan voor de continuïteit van de zorg en moet overleggen met de patiënt. Volgens het advies moet de arts bij dit overleg ook nagaan waarom de patiënt weigert om zich te laten vaccineren en moet hij de patiënt, op basis van wetenschappelijke argumenten en rekening houdend met de persoonlijke gezondheidssituatie, trachten te overtuigen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie