EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Beschadigde goederen? Neem er steeds een foto van!

Als zelfstandige kunnen jouw goederen natuurlijk altijd schade oplopen. Een doorweekte zak cement, daar ben je immers niks meer mee. Het is dan ook niet onlogisch dat beschadigde goederen uiteindelijk in de afvalcontainer belanden. De kosten van dergelijke verloren gegane goederen kan je fiscaal aftrekken, hoewel de fiscus daar soms al eens moeilijk over durft te doen.

Fiscale behandeling van beschadigde goederen
De kost van de verloren gegane goederen is fiscaal aftrekbaar. Beter gezegd: de ontvangen factuur blijft gewoon geldig, ook wanneer de goederen per ongeluk verloren gaan. Ook moet je de btw niet terugbetalen.

Fiscus kan struikelen over inventaris

In de jaarlijkse inventaris moet je alle materialen die nog in jouw onderneming aanwezig zijn, opnemen. Een ijverige controleur zal jouw inventaris dan ook vergelijken met de aankoopfacturen en de uitgaande facturen. Over een doosje nagels zal de fiscus natuurlijk niet vallen. Maar indien grote hoeveelheden goederen verdwenen zijn, zal de fiscus dat zeker opmerken. De controleur kan het dan preciseren als niet-aangegeven winsten en jou daarop belasten.

Zorg voor bewijzen

Uiteraard hoef je daar nog niet mee akkoord te gaan. Maar dan zal je wel moeten kunnen bewijzen dat de goederen ook effectief verloren zijn gegaan. Denk bijvoorbeeld aan een expertiseverslag van de verzekeraar of foto’s van de beschadigde goederen. Zorg er natuurlijk voor dat de beschadiging goed zichtbaar is en geef aan waarom de goederen niet meer bruikbaar zijn. Noteer ook wanneer ze uiteindelijk in de afvalcontainer zijn verdwenen.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie