EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Hoe zit het met de btw-behandeling van vouchers?

Op vlak van btw vormen vouchers altijd een struikelpunt. Men heeft immers eerder al het bedrag voor de waardebon ontvangen, terwijl de effectieve aankoop van het product pas op een later tijdstip zal plaatsvinden. Als de voucher überhaupt ooit wordt gebruikt, want jaarlijks belanden er ook veel in de prullenmand.

De wetgever heeft nu, onder stimulans van de Europese richtlijn 2016/1065/EU, de basisregels ingeschreven in het BTW-wetboek. Zij gelden vanaf 2019 en zijn hieronder weergegeven.

Lees ook: Mag een cadeaubon eigenlijk verlopen?

Definitie van een voucher

Allereerst schrijft de nieuwe wet de definitie van een voucher in. Hiernaast maakt de wetgever de opdeling tussen een “voucher voor enkelvoudig gebruik” en een “voucher voor meervoudig gebruik”.

Voucher: een waardebon waarbij er (i) een verplichting bestaat om het als gehele of gedeeltelijke tegenprestatie voor levering van goederen of diensten te aanvaarden en (ii) waarop de bijhorende documentatie is aangegeven, met inbegrip van de te verrichten leveringen van diensten of goederen en/of de identiteit van de potentiële verrichters ervan.

Voorbeelden: Het kan met andere woorden gaan om cadeaucheques en Bongo-waardebonnen, maar ook ecocheques en maaltijdcheques voldoen aan deze definitie en zijn aldus vouchers.

Voucher voor enkelvoudig gebruik (SPV, single purpose voucher): Een voucher waarbij, op het tijdstip van de uitgifte ervan, volgende aspecten bekend zijn: (i) de plaats van de levering van de diensten of goederen waarop de voucher betrekking heeft en (ii) het bedrag van de over die leveringen of diensten verschuldigde belasting.

Voorbeelden: Een waardebon dat recht geeft op een toegangskaartje in de Kinepolis of een waardebon voor een knipbeurt bij het lokaal hondentrimsalon.

Voucher voor meervoudig gebruik (MPV, multi-purpose voucher): Alle vouchers die niet onder de definitie van een voucher voor enkelvoudig gebruik vallen. De plaats van de levering van de diensten of goederen waarop de voucher betrekking heeft en/of het bedrag van de over die leveringen of diensten verschuldigde belasting, zijn met andere woorden niet bekend op het tijdstip van de uitgifte van de voucher.

Voorbeelden: Een Bongo-bon waarmee je op restaurant kan gaan op meer dan vijftig verschillende adressen of een waardebon voor een winkel waar je niet alleen dvd’s (21% btw) maar ook boeken (6% btw) kopen kan.

BTW-behandeling vouchers voor enkelvoudig gebruik

Bij vouchers voor enkelvoudig gebruik zal men de btw op het moment van de verkoop of de uitgifte van de voucher moeten betalen. Zo zal men bij de verkoop van een voucher voor een meubelwinkel meteen 21% btw moeten innen. In de plaatselijke boekenwinkel gaat het dan weer om 6% btw. Voor de btw is het dus net alsof men het product al meteen heeft gekocht.

BTW-behandeling vouchers voor meervoudig gebruik

Bij een waardebon voor een restaurant kan voorgaande werkwijze niet worden toegepast. Hier is het niet duidelijk welk btw-tarief van toepassing is (bv. 21% btw op dranken en 12% btw op de bereide maaltijden). In zo’n geval spreken we dan ook van een voucher voor meervoudig gebruik.

Bij vouchers voor meervoud gebruik zal men de btw pas moeten betalen bij de inruiling van de voucher. De eerdere verkoop is met andere woorden vrijgesteld van btw.

 

Geef een reactie