Economie

Binnenkort levering van planten aan 6% btw?

Indien je planten koopt in een tuinzaak, is het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing (in plaats van 21%). Tuinaannemers die dezelfde planten leveren maar ze ook meteen planten, mogen het verlaagde btw-tarief van 6% echter niet toepassen. Het gaat immers in zijn geheel om een dienst waarop 21% btw dient te worden betaald. Het uitsplitsen van de factuur heeft hierbij geen nut: ook dan zijn de geleverde planten onderhevig aan 21% btw.

Bijzonder, want indien de consument even naar een tuinzaak gaat en daar de planten koopt, moet hij maar 6% btw betalen. Vervolgens kan hij dan wel de tuinaannemer vragen om ze te planten. Oneerlijke concurrentie en een situatie dat door de tuinaanlegsector al langere tijd werd aangekaart.

De Commissie Financiën keurde eind januari het wetsvoorstel voor de btw-verlaging goed. Nu is het wel nog wachten tot een en ander ook effectief in het Belgisch Staatsblad verschijnt.

Tuinaannemer zal factuur moeten splitsen

Om het verlaagde btw-tarief toe te kunnen passen, zal de tuinaannemer zijn facturen wel moeten splitsen. Enerzijds zal hij zijn diensten (werkuren) dienen op te nemen. Op deze diensten is nog steeds een btw-tarief van 21% van toepassing. Anderzijds moet hij de geleverde planten factureren, waarop hij het verlaagde btw-tarief van 6% toepast.

Het is en blijft natuurlijk slechts een wetsvoorstel, maar bronnen geven aan dat het voorstel tegen het nieuwe plantenseizoen ook effectief in wetgeving zou moeten worden omgezet. Rechtenkrant volgt uiteraard een en ander voor jou op.

 

Geef een reactie