De burgerLeven & Wonen

De Vlaamse Woonlening: wat zijn jouw verplichtingen?

Indien je leent bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) ontvang je van de sociale huisvestingsmaatschappij een volledig overzicht van al jouw verplichtingen. Uiteraard moet je de lening afbetalen, dat hoeven we jou vast niet te vertellen. Ben je van plan om te lenen bij de VMSW en wil je graag al even weten wat jouw voornaamste verplichtingen zijn? Dan lees je ze hieronder.

Lees ook: Hoeveel kan je lenen via de Vlaamse Woonlening?

# 1. Een brandverzekering afsluiten

In de eerste plaats zal je verplicht worden om een brandverzekering af te sluiten voor jouw woning. Het gaat om een brandverzekering aan nieuwwaarde. Je bent vrij om een verzekeraar te kiezen. Je moet gedurende de volledige looptijd van de verzekering de brandverzekering blijven aanhouden, anders wordt de lening vervroegd opeisbaar.

# 2. Een Verzekering Gewaarborgd Wonen afsluiten

In principe is het niet verplicht, maar in de praktijk zal de VMSW jou (terecht) doorverwijzen naar Wonen-Vlaanderen om er een gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen af te sluiten. Het behoort eigenlijk niet tot jouw verplichtingen, maar ook ik leg er graag nog even de nadruk op.

# 3. Een schuldsaldoverzekering afsluiten

Wat dan weer wel verplicht is, is het afsluiten van een schuldsaldoverzekering. In principe moet de schuldsaldoverzekering op elk ogenblik de terugbetaling van de lening verzekeren. Toch zijn er een aantal uitzonderingen van toepassing. Alleenstaanden hoeven logischerwijs geen schuldsaldoverzekering af te sluiten. Toch is er ook een vrijstelling indien een schuldsaldoverzekering alleen tegen een onredelijke premie mogelijk is. Het is de VMSW die zal bepalen of er al dan niet sprake is van onredelijkheid en die eventueel een vrijstelling kan verlenen.

Ook hier ben je vrij om een verzekeraar te kiezen, maar je kan ook bij de VMSW een schuldsaldoverzekering afsluiten.

# 4. Hypotheek voor alle sommen

Net zoals de bank zal ook de VMSW een hypotheek eisen. De hypotheek moet verplicht voor 30 jaar worden afgesloten en het moet gaan om een hypotheek van de eerste rang. Het dient verplicht om een hypotheek voor alle sommen te gaan. Wanneer je een extra lening aangaat is een extra hypotheek overigens niet altijd nodig. De VMSW kan jou hierover informeren.

# 5. Je moet de woning zelf blijven bewonen

Binnen de twee jaar na het verlijden van de kredietakte moet je jouw domicilie hier plaatsen. Bovendien moet je de woning ook zelf feitelijk bewonen en dit gedurende de volledige looptijd van de lening. Indien je gedurende de looptijd van jouw lening wilt verhuizen, neem je best vooraf contact op met de VMSW om de hypothecaire opvolging te regelen.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie