BewijsmateriaalEconomieProces

Binnenkort realiteit: aankopen tot 3.500 euro per mail of sms

De hervorming van het Burgerlijk Wetboek brengt ook enkele wijzigingen op bewijsrechtelijke vlak met zich mee. Zo zal binnenkort een mail of sms als bindend akkoord aanzien worden voor aankopen tot 3.500 euro. Minister van Justitie Koen Geens hoopt op die manier het Burgerlijk Recht opnieuw een stap dichter te brengen naar onze hedendaagse samenleving.

Vandaag: grens van 375 euro

Momenteel is er, althans voor consumenten, bewijsrechtelijke vrijheid tot 375 euro. Dat bedrag werd in 1990 vastgelegd op 15.000 BEF. Gaat het om een aankoop voor een hoger bedrag? Dan is een schriftelijke overeenkomst noodzakelijk. In de praktijk was dat al lang niet meer praktisch en was die grens verouderd. Zo ligt de prijs van een smartphone vaak heel wat hoger, waar dat in 1990 voor een klassieke telefoon natuurlijk niet het geval was. Daarom brengt de wetgever hier ook verandering in en past het dat bedrag aan de hedendaagse realiteit aan.

Bewijs met sms of mail mogelijk

Onder de nieuwe regeling kan je bijvoorbeeld een elektrische fiets of smartphone kopen via internet. Een sms of mail volstaat dan als bewijs van de aan- en verkoop. De voorwaarde is natuurlijk wel de grens van 3.500 euro: bij grotere transacties is er wel nog steeds een schriftelijke overeenkomst nodig.

Rechter kan bewijslast omdraaien

Bovendien zal de rechter nu de bewijslast ook kunnen omdraaien. Volgens het huidige regime moet je bijvoorbeeld zelf bewijzen dat je geen geld kreeg uit de bankautomaat. Geeft de bank dan aan dat het logboek gewist is, dan krijg je gewoon ongelijk. In het nieuwe regime kan de rechter nu de bewijslast bij de andere partij leggen: dan moet de bank bewijzen dat de automaat jou wel degelijk het geld heeft bezorgd. Is het logboek gewist? Dan krijg je als klager gelijk. Dat zou voor eerlijker recht moeten zorgen en de rechter ook de nodige extra vrijheid moeten bezorgen.

Uitbreiding vrij bewijs ondernemingen

Voor zelfstandigen was de grens van 375 euro vroeger niet van toepassing. Ook nu wordt dat niet aangepast en geldt er sowieso een vrije bewijsvoering. Wel wordt de vrije bewijsvoering uitgebreid naar onder andere landbouwers en vrije beroepen. De bewijswaarde van een factuur wordt trouwens ook zelf uitgebreid tot andere overeenkomsten dan louter de koop-/verkoopovereenkomst.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie