EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Binnenkort versnelde btw-teruggave voor starters

Starters hebben het vaak financieel moeilijk. Onlogisch is dat niet: terwijl ze nog een klantenbestand uit moeten bouwen krijgen ze ook te maken met grote investeren. De btw-administratie helpt daar niet bij, want starters hebben vaak een btw-tegoed (ze betalen meer btw dan dat ze zelf aanrekenen) en moeten vervolgens maanden wachten tot ze dat btw-tegoed op hun rekening zien verschijnen. De overheid beslist daarom om starters vanaf 2020 sneller recht te geven op btw-teruggave.

Starters kunnen btw-tegoed maandelijks terugkrijgen

Op dit moment hebben starters recht op een teruggave van het btw-tegoed na drie maanden volgende op de btw-aangifte. Voor starters kan het zo wel heel lang duren vooraleer ze dat btw-tegoed terugkrijgen. Niet gehele verwonderlijk hebben starters vaak te kampen met liquiditeitsproblemen.

Naast de regeling van maandelijkse teruggaaf van btw-krediet komt de federale overheid nu met een extra categorie belastingplichtigen. Deze starters zullen vanaf 1 januari 2020 hun btw-tegoed al binnen de maand na hun maandaangifte terug kunnen krijgen. Uiteraard zijn daar wel een aantal voorwaarden aan verbonden en kan het recht op de versnelde btw-teruggaaf ook weer worden ingetrokken.

Versnelde btw-teruggaaf starters: niet zonder voorwaarden

Aan de versnelde btw-teruggaaf voor starters heeft de wetgever een aantal voorwaarden verbonden:

  • De versnelde btw-teruggaaf voor starters is beperkt tot de eerste 24 maanden na de opstart van de activiteiten;
  • Het btw-krediet moet minimaal 245 euro bedragen;
  • De versnelde btw-teruggaaf voor starters is er enkel voor maandaangevers;
  • De aangifte van de handelingen van de lopende maand moeten uiterlijk op de 20ste van de volgende maand worden ingediend;
  • De aangifte moet verplicht elektronisch worden ingediend.

Hoewel de versnelde btw-teruggaaf starters er enkel is voor maandaangevers, doet de overheid wel water bij de wijn. Zo geeft het aan te proberen uiterlijk de tweede maand volgende op de aangifte tot betalen over te gaan. Hoewel dat natuurlijk geen garantie is…

Recht op versnelde btw-teruggaaf starters kan worden ingetrokken

Wanneer de starter onjuiste verklaringen indient, zijn btw-verplichtingen niet naleeft of indien er ernstige vermoedens of bewijzen van overtredingen op de btw-regelgeving zijn, kan het recht op de versnelde btw-teruggaaf voor starters opnieuw worden ingetrokken. In dat geval moet de starter opnieuw tot drie maanden wachten op de btw-teruggaaf.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie