Internationaal

Binnenkort wordt reizen naar Georgië een stuk eenvoudiger

Na ruim zeven jaar lijkt de gemeenschappelijke luchtvaartruimte tussen de EU en Georgië een feit te worden. Het was inderdaad ruim zeven jaar geleden (5 maart 2010) dat de zogenaamde Overeenkomst over de creatie van een Gemeenschappelijke Luchtvaartruimte tussen de EU en Georgië werd ondertekend. Sindsdien moesten de Lidstaten de instemmingsprocedure afronden.

België tekent als laatste

België was de laatste leerling van de klas. Nu ook België de instemmingsprocedure heeft afgerond, is het enkel nog wachten op de bekrachtiging door de Europese Unie. Onder andere de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) gaf reeds een positief advies, maar toch duurde het tot nu vooraleer ook België de nodige procedures afhandelde. De Europese overeenkomst zal het groot aantal bilaterale overeenkomsten vervangen.

Reizen naar Georgië wordt eenvoudiger

Aangezien tot op heden heel wat bilaterale overeenkomsten van toepassing waren, was het een wirwar aan regels en afspraken die bovendien ook weinig uniform waren. Voor luchtvaartmaatschappijen was het dan ook niet eenvoudig om internationale netwerken op poten te zetten. Met de Europese overeenkomst lijkt daar nu definitief verandering in te komen. Er komen onder andere gelijke vestigingsregels en vervoersafspraken voor de luchtvaartmaatschappijen en ook het nieuw gemeenschappelijk veiligheidsbeleid werd reeds positief onthaald door het SARiV.

Op praktisch vlak zal de vereenvoudiging ervoor zorgen dat luchtvaartmaatschappijen vanuit ons land een stuk eenvoudiger vluchten kunnen organiseren van en naar Georgië. We mogen verwachten dat een en ander positieve gevolgen zal hebben voor het toerisme in Georgië en het land ook voor Belgische toeristen een stuk interessanter zal worden.

Onder andere via eDreams worden nu al reizen van en naar Georgië aangeboden.

De instemmingswet trad in werking op 30 december 2017.

Geef een reactie