Economie

Wijzigingen aan de indexkorf: prijs Netflix zal loon bepalen

De samenstelling van de indexkorf is opnieuw gewijzigd. Op basis van de prijs van de producten in die korf wordt bepaald of bijvoorbeeld de lonen of de uitkeringen wijzigen. De samenstelling van de indexkorf moet representatief zijn voor de gemiddelde uitgaven van de gezinnen. Hierdoor verdwijnen vaak producten uit de korf en komen er ook nieuwe producten bij. De prijswijzigingen van alle producten in de korf beïnvloeden uiteindelijk ook het indexcijfer en zo onze lonen, uitkeringen en huurbedragen.

Verdwijnen uit de korf

DVD’s worden steeds minder vaak gekocht en ook zelf branden we nog maar zelden een video op een DVD-schijfje. De lege DVD werd logischerwijs dan ook uit de indexkorf geschrapt. De prijswijziging van een lege DVD zal met andere woorden geen invloed hebben op de uiteindelijke index.

Op basis van een recent onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing werd ook besloten om de azalea en de incalelie uit de indexkorf te schrappen. Blijkbaar gaat de interesse van de consument steeds vaker uit naar andere bloemen.

Opvallende nieuwkomers

Waar producten uit de indexkorf verdwijnen, nemen andere producten hun rol in. Zo vergaat het ook streamingdiensten zoals Spotify en Netflix die nu voor het eerst ook opgenomen worden in de indexkorf. Wanneer Netflix zijn abonnementsprijzen verhoogt, zal dat dan ook een invloed hebben op het indexcijfer.

Hetzelfde geldt voor onze aankopen bij de bloemist: door de schrapping van de azalea en de incalelie werd er plaatsgemaakt voor orchideeën. Niet geheel onlogisch, aangezien orchideeën een marktwaarde van 30% van alle kamerplanten zouden innemen.

Maken nu ook onderdeel uit van de indexkorf: orthopedische steunzolen, bijlessen, aerosolapparaten, de huur voor apneu-apparaten, glucosemeters, rookdetectoren, pedicures, pc-onderhoud en de gemeenschappelijke kosten voor meergezinswoningen.

Vorig jaar werden onder andere reeds de smartwatch en de maaltijdbox aan de indexkorf toegevoegd.

Snelste stijgers en dalers

Op basis van het persbericht van eind december 2017 kunnen we meteen ook de snelste stijgers en dalers uit de korf beoordelen.

Vooral de prijs voor vakantiedorpen (+ 30,2 % inflatie), boter (+ 25,3 %) en eieren ( + 23,6 %) lijkt het sterkst te stijgen, maar ook huisbrandolie (+ 19,7 %), vloeibaar petroleumgas ( + 17 %) en tandheelkundige verzorging (+ 7,6 %) verdienen een vermelding.

Bij de dalers valt vooral de prijs van vliegtuigvervoer op ( – 8,8%), net zoals deze van software ( – 7,4 %), aardappelen ( – 5,4 %) en camera’s (- 4,8%).


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie