Geen categorie

Bitcoin en persoonlijke financiën: inzicht in risicovol beleggen

Een cruciaal feit dat Bitcoin veel mensen heeft geleerd, is dat volatiliteit niet altijd slecht is. U moet het hefboomeffect echter voorzichtig toepassen. Of u nu gelooft dat deze cryptomunt uiteindelijk de grens van $100.000 zal bereiken of inherent waardeloos is, dit actief heeft de interesse van veel beleggers getrokken. En verschillende mensen willen om uiteenlopende redenen in deze digitale munt investeren. Als u met bitcoin-handel wilt beginnen, controleer dan de essentie van bitcoin-handel.

Toch hebben sommige mensen nog niet begrepen hoe deze elektronische munt werkt. Maar de meeste mensen weten dat het een digitale munt is waarmee men onafhankelijk van het conventionele banksysteem transacties kan verrichten. Via platforms kunnen particulieren zich registreren en Bitcoin kopen om betalingen uit te voeren of als een investering. Deze virtuele munteenheid trekt dan ook veel mensen aan, omdat zij hopen dat de waarde ervan zal stijgen zoals dat in het verleden al het geval was.

Investeren in Bitcoin

Bitcoin wordt stilaan mainstream, wat veel kan betekenen voor de persoonlijke financiën. Deze virtuele valuta is noch een betrouwbare opslag van rijkdom, noch intrinsiek waardevol. In het ideale geval genereren uw Bitcoins geen inkomsten. Dit digitale actief heeft echter de volgende kenmerken die het geschikt maken voor een conservatieve portefeuille.

  • Volatiliteit: de meeste mensen zijn bang om in Bitcoin te investeren vanwege de volatiliteit. Het is niet verrassend dat sommige persoonlijke financiële adviseurs beleggers hebben gewaarschuwd om niet in Bitcoin te beleggen vanwege de volatiliteit. Zo is de koers van Bitcoin tussen december 2017 en december 2018 met ongeveer 85% gedaald. Sindsdien is de waarde echter vertienvoudigd, wat betekent dat de volatiliteit in twee richtingen werkt. En een grotere volatiliteit kan leiden tot grotere verliezen óf enorme rendementen.
  • Lage hefboomwerking: Bitcoin is geen investering met een grote hefboomwerking. Zo kunnen onervaren traders met handelsplatforms een forse hefboomwerking uitoefenen. En dit stelt hen bloot aan aanzienlijke verliezen. Aan de andere kant beperkt de handel in Bitcoin de verliezen van traders tot hun oorspronkelijke inzet. Tot op zekere hoogte zijn systemen om snel rijk te worden afhankelijk van schuld, zoals het “contract for difference”. Mensen verliezen hun geleende geld met investeringen met een hefboomeffect zodra de waarde van hun investering daalt. Met deze digitale valuta verliest u alleen de oorspronkelijke inzet, tenzij u leent om in Bitcoin te handelen.

Ondanks deze eigenschappen blijft investeren in Bitcoin een riskante optie. Adviseurs op het gebied van persoonlijke financiën waarschuwen mensen om niet te veel uit te geven aan Bitcoin. Ook adviseren ze particulieren om de risico’s van het investeren in deze digitale valuta onder ogen te zien. Idealiter raden ze aan om ervoor te zorgen dat beleggen in Bitcoin iemand niet weerhoudt van sparen of het onderhouden van zijn noodfonds, het betalen van hoogrentende schulden, het afbetalen van zijn creditcard of het gebruik van een conventionele beleggingsstrategie om te sparen voor zijn pensioen.

Crypto-investeringsregels vaststellen en naleven

Bitcoin behoort tot een nieuwe beleggingsklasse waartoe ook andere digitale valuta behoren. In het ideale geval zijn er weinig gegevens over prestaties in het verleden of fundamentele analyse. Stel daarom regels op voor het investeren in crypto’s en houd u eraan om de kans op een aanzienlijk rendement uit uw Bitcoin-investering te maximaliseren. Dergelijke beperkingen kunnen de volgende zijn:

  • Grote weddenschappen vermijden: de meeste financiële adviseurs raden aan een bedrag te beleggen dat u kunt verliezen zonder uw leven te ontwrichten. Zelfs mensen met een hoge risicobereidheid kunnen maar beter met een klein bedrag beleggen in Bitcoin. Investeer idealiter niet meer dan 20% van uw beleggingsportefeuille in deze cryptomunt.
  • Bereid u voor op volatiliteit: de volatiliteit van Bitcoin kan extreem zijn. Maar dit kan ook een kans zijn om een aanzienlijk rendement te halen uit uw crypto-investering. Wees daarom klaar voor volatiliteit en onderzoek de oorzaken ervan. Op die manier kunt u bepalen welke stappen u moet zetten om uw inkomsten te verhogen.
  • Gebruik een betrouwbaar platform: dagelijks ontstaan er cryptobeurzen waar mensen Bitcoin kopen en verkopen. Onderzoek vooraf de beschikbare cryptobeurzen om te investeren via een betrouwbaar en gevestigd platform. Op die manier verliest u geen geld als het platform instort.

Bitcoin biedt mogelijkheden om geld te verdienen met handelen en beleggen. U kunt echter ook geld verliezen als u blind handelt of investeert in deze virtuele valuta. Begin daarom met het bestuderen van Bitcoin voordat u uw zuurverdiende geld eraan uitgeeft.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie