Werk & SociaalWerk en ontslag

Hoe ga ik als werkgever om met de ramadan?

De ramadan die op 2 april is gestart, is intussen al meer dan halverwege. Het wordt traditioneel afgesloten door het Suikerfeest. Tijdens de ramadan geldt er voor moslims een periode van vasten en bezinning. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen ze daarom niet zomaar drinken of eten. Dat kan ook gevolgen hebben op de werkvloer.

Werkgever mag maatregelen treffen tijdens de ramadan, maar is niet verplicht

De werkgever is niet verplicht om maatregelen te treffen voor werknemers die deelnemen aan de ramadan. De werkgever moet de werknemers wel de tijd geven om hun geloofsplichten te vervullen, een wettelijke verplichting die volgt uit art. 20, 5° AOW, maar is niet verplicht om de arbeidsvoorwaarden aan te passen. Hij hoeft geen rekening te houden met de ramadan, hij is niet verplicht om gebedsruimtes te voorzien, hij is niet verplicht om andere arbeidsuren te voorzien – bijvoorbeeld pauzes zo te leggen dat men kan eten voor zonsopgang of na zonsondergang – en ook de arbeidsvoorwaarden hoeft hij niet aan te passen. Wel kan hij een werknemer niet verbieden om tijdens zijn pauze te bidden en zijn geloof te beleven.

Ondanks het ontbreken van wettelijke regels is het zo dat de werkgever nog steeds voor veilige werkomstandigheden moet zorgen. Tijdens de ramadan kunnen vermoeidheid en concentratieverlies soms voor onveilige situaties zorgen. Daarom is het belangrijk om het een en ander met de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk te bespreken en om eventueel alsnog over te gaan tot maatregelen, zoals aangepaste taken of arbeidsuren.

Recht op verlof op Suikerfeest?

Weet dat het Suikerfeest in ons land geen officiële feestdag is. Moslims die die dag thuis willen blijven, zullen met andere woorden een vakantieaanvraag moeten indienen. Een werkgever kan dat weigeren als er al te veel vakantieaanvragen zijn. Flexibiliteit is natuurlijk aan te raden. Meer zelfs: een slimme werkgever heeft 2 mei (Suikerfeest) aangewezen als vervangdag voor de officiële feestdag die op zondag 1 mei valt. Zo is iedereen tevreden.

Geef een reactie