Geen categorie

Brussels gewest sleutelt aan maximumsnelheden

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen we binnenkort trager moeten rijden, zowel in de bebouwde kom als op de grote verkeersassen. Dertig en zeventig kilometer per uur wordt de regel, in plaats van vijftig en negentig. De nieuwe regel gaat op 1 januari 2021 in en daarvoor moeten er wel wat verkeersborden worden aangepast.

30 km/u wordt de regel

Momenteel geeft artikel 11 van de wegcode aan dat de snelheid binnen de bebouwde kom beperkt is tot 50 km/u. Natuurlijk zijn uitzonderingen hierop toegestaan en kan men bijvoorbeeld een verkeersbord C43 (rechts) aanbrengen om een andere snelheidsbeperking aan te geven. Als er geen verkeersbord C43 staat, bedraagt de snelheidsbeperking dus 50 km/u. Door artikel 11 van de wegcode aan te passen, wordt 30 km/u de regel. Waar er 50 km/u mag worden gereden, moet dus ook een verkeersbord C43 staan. Verder wijzigt er principieel niks, behalve dan de verkeersborden. De redenering is echter dat men bij twijfel 30 km/u zal rijden in plaats van 50 km/u en dat dat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Dat wil echter wel zeggen dat er veel nieuwe borden moeten komen en dat er ook borden moeten verdwijnen. Onder andere het verkeersbord F4a (begin van een zone 30) en het verkeersbord F4b (einde van een zone 30) zullen verdwijnen. Het Besluit van de Brusselse regering geeft echter aan dat ze nog tot 31 maart 2021 kunnen blijven staan. De nieuwe regel treedt op 1 januari 2021 in werking dus dat geeft Brussel nog even de tijd om de borden weg te halen. De verkeersborden die een schoolomgeving aanduiden (waar er ook nu al maximaal 30 km/u mag worden gereden) mogen echter ook nadien blijven staan.

Alle uitzonderingen die momenteel gelden, blijven bestaan. Het gaat bijvoorbeeld om de uitzondering voor bromfietsen van klasse A die momenteel maximaal 25 km/u mogen rijden. Het is niet omdat de regel nu 30 km/u wordt, dat zij nu sneller mogen rijden.

Wijzigingen buiten de bebouwde kom

Ook buiten de bebouwde kom zal de maximumsnelheid wijzigen. Hier voorziet artikel 11.2, 2° normaal gezien een snelheidsbeperking van 90 km/u op de wagen waarop geen 120 km/u mag worden gereden (autosnelwegen en openbare wegen met vier of meer rijstroken, waarvan twee in elke richting en telkens fysiek afgescheiden). Naar analogie van bovenstaande wordt de snelheid hier tot 70 km/u beperkt. In dit geval moet het wel altijd worden aangegeven met het verkeersbord C43.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie