Dossier coronavirusIn de pers

Coronamaatregelen versoepelen opnieuw

Vandaag wordt het leven opnieuw wat gewoner. We keren terug naar een bijna volledige vrijheid en opnieuw vinden er een aantal versoepelingen plaats. Op federaal niveau is er een raamwerk gecreëerd waar men op regionaal niveau strenger van kan afwijken. Hierdoor zijn er lokale verschillen mogelijk. In Brussel en Wallonië zijn de regels strenger dan in Vlaanderen.

Nachtleven kan opnieuw losbarsten

Het afgelopen jaar zijn de coronamaatregelen stap voor stap verder afgebouwd. Exact een jaar geleden waren er ook al versoepelingen. Per 1 oktober 2020 werd het opnieuw toegestaan om met vijf personen per maand nauw contact te hebben. Dansfeesten bleven expliciet verboden en alleen privéfeesten met maximaal tien personen konden doorgaan. Het toont de lange weg aan die we hebben afgelegd. Op 1 oktober 2021 kunnen de dancings en de discotheken opnieuw hun deuren openen, ook zonder dat er sprake is van privéfeestjes op uitnodiging. Er gelden wel strenge eisen voor de ventilatie en de luchtkwaliteit.

De federale regeling maakt een onderscheid tussen danscafés en discotheken. De danscafés die je bijvoorbeeld in de Gentse Overpoortstraat vindt, kunnen vlot opnieuw de deuren openen. Daar hoef je geen coronapas voor te leggen. In de discotheken is dit anders en is een coronapas wel verplicht.

Verdere afbouw van de mondmaskerplicht

Op steeds minder plaatsen is het nog nodig om een mondmasker te dragen. Dit moet enkel nog in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, bij contactberoepen (bv. kappers en schoonheidsspecialisten), op de luchthaven en in de zorginstellingen.

Regionaal mag men wel strengere regels opleggen. In Brussel en in Wallonië is het hierdoor wel nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen in de winkel, op het werk en in de horeca. In de secundaire scholen, de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen moet men doorgaans geen mondmasker meer dragen. Maar in de Nederlandstalige hogescholen en universiteiten in Brussel geldt er wel nog steeds een mondmaskerplicht.

Afwijkende regels voor evenementen

Bij evenementen met veel aanwezigen, 500 of meer binnen of 750 of meer buiten, is een mondmasker verplicht als er geen coronapas wordt gevraagd. De organisator moet het evenement dan coronaproof organiseren. Voor evenementen met minder bezoekers is een coronapas of een mondmasker niet langer verplicht. Als een evenement meer bezoekers heeft en er een coronapas wordt gevraagd, is een mondmasker evenmin verplicht.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie