Dossier coronavirusIn de persWerk & Sociaal

Coronapas op de werkvloer is niet toegestaan

Verschillende werkgevers pleitten ervoor om de coronapas op de werkvloer in te voeren, zoals dat in onder meer Italië al het geval is. Met een coronapas zou de werkgever de veiligheid op de werkvloer beter kunnen garanderen, bijvoorbeeld door niet-gevaccineerden te verplichten om thuis te werken. In de praktijk loopt zo’n zogenaamde CST-verplichting tegen juridische bezwaren aan en ziet de wetgever dit momenteel niet zitten.

De CST-verplichting in België

Het is in ons land intussen mogelijk, lees: verplicht, om in sommige gevallen een CST (Covid Safe Ticket) of coronapas als toegangs- of deelnamevoorwaarde te eisen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor horecabezoekers, bezoekers van een beurs of voor bezoekers van andere evenementen. Een CST geeft aan dat de persoon coronaveilig is. Een geldige CST kan worden bekomen door zich te laten vaccineren.

Vaccineren is in ons land echter niet verplicht en ook zonder vaccin is het mogelijk om aan een CST te komen, bijvoorbeeld door zich voor het horecabezoek te laten testen. Ook wie hersteld is van een coronabesmetting en dus op een natuurlijke manier antistoffen heeft opgebouwd, kan aan een CST komen.

Geen CST-verplichting op de werkvloer

Verschillende werkgevers stellen zich de vraag of ze op de werkvloer een coronapas mogen verplichten. Werkgevers hebben namelijk de verplichting om een veilige werkomgeving te garanderen. Bart Steukers, de CEO van Agoria, pleitte in Het Laatste Nieuws openlijk voor een CST-verplichting op de werkvloer. Onder andere in Italië is de coronapas al verplicht voor werknemers en in Frankrijk is dit het geval voor werknemers die in contact staan met klanten, bijvoorbeeld zaalbedienden of het personeel in attractieparken.

Toch blijkt het voor Belgische werkgevers heel moeilijk te zijn om een CST-verplichting op te kunnen leggen. De werkgever kan zijn werknemers niet verplichten om een CST voor te leggen en hen de toegang niet weigeren als ze geen CST kunnen voorleggen. Het heeft allemaal te maken met de privacyrechten van het personeel. Enkel als er een wettelijke uitzondering wordt gemaakt, is zo’n privacy-inbreuk mogelijk. En dat ziet de wetgever op dit moment niet zitten. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) benadrukte eerder al dat werkgevers op de werkvloer geen CST kunnen invoeren. En ook de vakbonden staan op de rem en benadrukken dat werkgevers geen gezondheidsinformatie over werknemers mogen raadplegen.

Bijzonder is dat het CST-verbod op de werkvloer ook geldt voor de sectoren waar bezoekers verplicht zijn om een coronapas voor te leggen. Horecabezoekers moeten dus verplicht een coronapas kunnen voorleggen, maar het personeel dat hen bedient, hoeft dit niet te doen.

Werkgevers krijgen wel inzicht in het percentage gevaccineerden

Werkgevers kunnen niet achterhalen wie al dan niet is gevaccineerd. Voor ondernemers is het wel mogelijk om via de arbeidsarts het vaccinatiepercentage in het bedrijf te weten te komen. De arbeidsarts mag dit doorgeven, omdat een algemeen percentage geen persoonsgegeven is. De voorwaarde is enkel dat er op basis van dit percentage geen persoonsgegevens kunnen worden achterhaald. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn als de arbeidsarts aangeeft dat nul procent van het personeel gevaccineerd is. Dan weet de werkgever natuurlijk dat zijn personeel niet is gevaccineerd.

Om de privacyrechten van het personeel te vrijwaren, mag de arbeidsarts deze informatie daarom enkel doorspelen als er minstens vijftig werknemers aan de slag zijn. Als het aantal gevaccineerden tussen twintig en negentig procent ligt, zal de arbeidsarts het exacte percentage doorgeven. In de andere gevallen geeft de arbeidsarts enkel weer dat het aantal gevaccineerden onder de twintig procent of boven de negentig procent ligt. Op basis van dit percentage kan de werkgever zijn beleid aanpassen en verstrengen, maar de algemene preventiemaatregelen dienen uiteraard sowieso te worden gerespecteerd.

Geef een reactie