EconomieLandbouw en dieren

Rechtbank treedt streng op tegen inkorten hondenoortjes

Een man uit het Antwerpse kwam recent in opspraak voor dierenmishandeling en het ongeregistreerd verhandelen van acht puppy’s via Facebook. Deze acht jonge honden werden voor de totale som van 5.400 euro verkocht via de sociale netwerksite. De dierenmishandeling betrof het inkorten van de oren van twee Amerikaanse Bull Terriers, deze verminking louter opdat de dieren in kwestie een gevaarlijkere uitstraling zouden krijgen. De inbreuk werd vastgesteld door controles van de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn in samenwerking met de lokale politie.

Wat zegt de wetgeving?

In de praktijk betrof het twee verschillende inbreuken.

In de eerste plaats gaat het om een inbreuk van een recente reglementering. Die wetgeving maakt een onderscheid tussen de zogenaamde occasionele kwekers en de erkende kwekers. Het zijn alleen erkende kwekers, met andere woorden zij die beschikken over een erkenningsnummer (HK-nummer), die overal advertenties mogen plaatsen om hun honden of katten te verkopen. Een occasionele kweker kan enkel adverteren in media die gespecialiseerd zijn in honden, katten of dieren of in samenwerking met een dierenhandelzaak. Zomaar verkopen via Facebook, dat mag een occasionele kweker  niet.

Het verbod op het couperen, het zogenaamde knippen van de oren van de hond, is van kracht sinds 1 oktober 2001. Het verbod op het couperen van de staart kwam er pas vijf jaar later. Meer zelfs: alleen al het bezit van een hond waarvan de oren of staart na die data gecoupeerd zijn is verboden. Ook verbiedt de wetgeving om zo’n gecoupeerde hond, bijvoorbeeld indien dat gebeurde voor die data, deel te laten nemen aan tentoonstellingen of wedstrijden.

Wat besliste de rechtbank?

De rechtbank besliste om de man te veroordelen tot een gevangenisstraf van drie maanden, met daarbovenop een boete van 3.000 euro. Ook de opbrengst uit de verkoop van de acht puppy’s moest de man inleveren. Alle honden en andere dieren kunnen weer een tijdlang op beide oren slapen want de man kreeg bovendien nog een verbod op het houden van dieren voor de komende drie jaar.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie