In de pers

De nieuwe verkeerslichten voor fietsers: hoe werkt het?

Vanaf 31 mei 2019 kan het vierkant groen verkeerslicht in het straatbeeld verschijnen. Door alle fietsers tegelijk groen te geven, sluit men conflicten met het gemotoriseerd verkeer uit en zou men de verkeersveiligheid verbeteren. Naast het vierkant groen komt er echter ook een oranjegeel knipperlicht met een fietssilhouet.

Het vierkant verkeerslicht voor fietsers en voetgangers

Het verkeerslicht bestaat uit een silhouet waarrond pijltjes in alle richtingen zijn weergegeven. Dit verkeerslicht geeft aan dat deze verkeerslichten voor fietsers en voetgangers in alle richtingen gelden. Voetgangerslichten bevatten maar twee kleuren (groen of rood), maar het principe is hier identiek. Het doel is om fietsers en voetgangers vooraf allemaal samen over te laten steken en pas nadien de wagens, om zo het contact te vermijden.

Het oranjegeel knipperlicht met pijl

Speciaal voor fietsers komt er nog een nieuw verkeerslicht. Het gaat om een oranjegeel knipperend licht met het silhouet van een fietser. Het is voorzien van een oranjegeel knipperende pijl.

Knippert dit licht terwijl er een oranjegeel licht of een rood licht brandt, dan mogen fietsers én bestuurders van tweewielige bromfietsen:

  • Toch verder rijden, maar enkel in de richting van de pijl;
  • Op voorwaarde dat ze voorrang verlenen aan bestuurders die op regelmatige wijze uit andere richtingen komen;
  • En op voorwaarde dat ze voorrang verlenen aan voetgangers.

Tip: bescherm je tegen de gevolgen van fietsdiefstal

Jaarlijks worden er zo’n 100.000 fietsen gestolen. Ongeveer 1,5% van de dieven wordt uiteindelijk geïdentificeerd. Een goede fietsverzekering is dus een must. De fietsverzekering van Allianz Assistance is geschikt voor zowel gewone fietsen als elektrische fietsen en kan aangevuld worden met een schade- of pechhulpdekking. Bereken vrijblijvend de premie.


Geef een reactie