Het lidgeld bij de vakbond schommelt tussen de tien en de twintig euro. Het lijkt dus niet de moeite om erover te bakkeleien, maar als elke euro telt is het goed om te weten dat die vakbondsbijdrage in principe fiscaal aftrekbaar is. Toch is dat niet altijd zomaar het geval en moeten we twee situaties onderscheiden.
Vakbondsbijdrage fiscaal aftrekbaar als werknemer
Als werknemer zijnde is de betaalde vakbondsbijdrage fiscaal aftrekbaar als beroepsuitgave. De voorwaarde is dan wel dat de werkelijke beroepsuitgaven worden aangegeven en niet de forfaitaire beroepsuitgaven worden toegepast. In dat tweede geval neemt de fiscus aan dat de vakbondsbijdrage onder dat forfait valt. Of het aangeven van de werkelijke beroepsuitgaven (en dus ook de vakbondsbijdrage) al dan niet interessant is, zal hier van geval tot geval verschillen.
Vakbondsbijdrage fiscaal aftrekbaar in periode werkloosheidsuitkeringen
Wanneer je werkloosheidsuitkeringen ontvangt, is er geen sprake van een wettelijk kostenforfait. In zo’n geval moet je zelf de beroepskosten aangeven. Daarom is het voor werklozen aangeraden om alle bewijsstukjes bij te houden, zoals treintickets voor het volgen van een opleiding van de VDAB of kosten zoals de vakbondsbijdrage. Het gaat meestal maar om beperkte kosten, maar dat is nu eenmaal beter dan niets. Dit is overigens ook het geval bij ontvangers van de werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag, maar niet voor gepensioneerden.
De betaalde vakbondsbijdrage bewijs je door middel van fiche 281.13 dat je ontvangt van de vakbond die de werkloosheidsuitkering betaald heeft. Was je in dat inkomstenjaar niet voortdurend werkloos, dan moet je wel nog even nagaan wanneer de vakbondsbijdrage werd betaald. Werd de vakbondsbijdrage betaald op het moment van de tewerkstelling, dan kan het enkel worden aangegeven indien je niet de forfaitaire beroepskosten toepast. In het andere geval geef je het wel gewoon netjes aan.
En nu ben ik gepensioneerd – kan ik dan mijn vakbondsbijdrage niet langer aftrekken? Via de werkgever kan het niet meer. Is het niet als een soort gift aan te merken?