ConsumentEconomie

Wat als je slechts een deel van een factuur betwist?

Je krijgt een factuur in de bus en dat blijkt toch niet helemaal te kloppen. Zo staat er naast de door jou bestelde fotoboeken ineens ook een bedrukte koffiemok op de factuur. Er zit niks anders op dan de factuur tijdig te protesteren. Dit doe je uiteraard niet door even te bellen als volwassenen onder elkaar, maar door een aangetekende brief te verzenden. Enkel zo beschik je over het nodige bewijs.

Betalen en rechtsplegingsvergoeding beperken

Het onderdeel van de factuur dat je niet betwist betaal je gewoon. Dit om verschillende redenen. Enerzijds toon je jouw goede wil en beperk je de waarde van de openstaande factuur. Voor kleine factuurbedragen trekken veel bedrijven nu eenmaal niet naar de rechtbank. Hoe kleiner je het openstaand bedrag houdt, hoe beter. Daarnaast is ook de rechtsplegingsvergoeding in hoofde van de verliezer afhankelijk van de waarde van de zaak. Wanneer de leverancier naar de rechtbank trekt en je toch zou moeten betalen, voorkom je dan ook dat de rechtsplegingsvergoeding onnodig hoog oploopt. Hetzelfde geldt overigens voor allerhande schadebedingen die worden berekend in functie van het openstaand bedrag.

Voorkom verwijt van rechtsmisbruik

Steeds vaker roepen leveranciers rechtsmisbruik in omdat je slechts een beperkt deel van de factuur betwist maar dan wel integraal weigert te betalen. Als een rechter dat volgt, wat vaak het geval is, heeft dat een aantal consequenties. Zo kan jouw protest naar de prullenmand worden verwezen en loop je zelfs het risico dat je ook nog eens een fikse schadevergoeding moet betalen! En dat zonder dat de rechter naar de inhoud van de zaak kijkt.

Deels betalen niet altijd even eenvoudig

Het is niet altijd even eenvoudig om na te gaan welk deel van de factuur al dan niet rechtmatig is. Bijvoorbeeld omdat er ook al dan niet rechtmatig staffelkortingen zijn toegepast of omdat je gewoonweg niet weet wat de echte kostprijs van de geleverde producten is. In zo’n geval moet je de werkelijke kostprijs ramen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld offertes opvragen bij andere leveranciers of kan je zelf op het internet grasduinen. Het geraamd bedrag maak je vervolgens over en je houdt bij hoe je tot dat geraamd bedrag kwam. Eerder besliste de rechter al dat dat geen probleem is, zolang je er niet met meer dan 50% naast zit. Je mag dus gerust de meest voordelige raming toepassen.

 

Geef een reactie