FeaturedProces

Dit is wat een Belgische advocaat verdient

Het inkomen van een advocaat kan aanzienlijk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. En naast het basisloon zijn er ook de extralegale voordelen. Maar hoeveel verdient een advocaat nu echt? In dit artikel lichten we enkele factoren toe die invloed hebben op het loon van een advocaat en bekijken we enkele recente gegevens en statistieken.

Factoren die het loon van de advocaat beïnvloeden

Wat verdient een advocaat? Het antwoord op deze vraag is complex en hangt af van meerdere factoren. Onder andere de specialisatie, de ervaring en de geografische locatie spelen een rol. Bovendien is er meer dan alleen het salaris, advocaten genieten vaak nog van extra voordelen.

Specialisatie en type advocaat

De specialisatie van een advocaat speelt een grote rol op het gebied van hun inkomsten. Volgens het Salariskompas van Jobat kunnen gespecialiseerde advocaten een loon verwachten van tussen de 7.500 en 8.500 euro bruto per maand, afhankelijk van hun ervaring. Echter, advocaten die gespecialiseerd zijn in jeugdrecht, familierecht of vreemdelingenrecht verdienen over het algemeen minder.

Ervaring en prestaties

Het aantal jaren ervaring dat een advocaat heeft, kan een significante invloed hebben op het loon. Dat blijkt ook uit alle cijfers. Een startende advocaat kan verwachten rond de 2.591 euro bruto per maand te verdienen, terwijl een advocaat met meer dan 20 jaar ervaring kan uitkijken naar een maandelijks loonstrookje met daarop 4.779 euro bruto.

Regio

De regio waarin een advocaat werkt, kan ook een grote invloed hebben op het salaris. Zo verdienen advocaten in Brussel gemiddeld 4.242 euro bruto, terwijl hun collega’s in Oost-Vlaanderen gemiddeld 3.171 euro verdienen. Voor een absoluut dieptepunt moeten we naar de provincie Henegouwen. Daar zou de gemiddelde advocaat slechts 2.692 euro per maand verdienen.

Extralegale voordelen

Naast het basisloon kunnen advocaten ook profiteren van extralegale voordelen. Deze bestaan vaak uit een hospitalisatieverzekering, een eindejaarspremie, maaltijdcheques, een dertiende maand en een pensioenplan of groepsverzekering. Er zijn nog heel wat andere extralegale voordelen mogelijk, zoals een laptop van de zaak, internet van de zaak en een auto van de zaak. Gemiddeld genieten advocaten van 5,38 extralegale voordelen. Ter vergelijking: de doorsnee Belg krijgt zes tot zeven extralegale voordelen.

Persoonlijke keuzes

Advocaten die met een vennootschap werken, kiezen zelf hoeveel ze zich uitbetalen. Daarbij kan men ook kiezen om geld in de vennootschap te houden, bijvoorbeeld om op termijn een nieuw gebouw te kopen. Dat geld is uiteraard niet verloren. Hierdoor is het niet altijd eenvoudig om exact aan te geven wat een advocaat verdient, want er is nu eenmaal meer dan het salaris dat men op de bankrekening ontvangt.

Harde cijfers

Hoewel de cijfers aangeven dat een advocaat over het algemeen goed zijn boterham verdient, relativeert een recent rapport van advocaat.be het een en ander. Het rapport toont aan dat veel advocaten voor dat salaris wel meer dan 50 uur per week werken. Minder dan de helft van de advocaten geeft dan ook aan voldoende tijd te hebben voor ontspanning. Bovendien zijn er ook erg grote verschillen, met name tussen gespecialiseerde advocaten die reeds lang in het vak zitten en jonge advocaten met minder ervaring en een grote investeringsbehoefte.

Bronnen

Lisa Meyers. (18 mei 2023). Salaris juridisch personeel stijgt het snelst: wat verdienen advocaten en co. Het Laatste Nieuws. https://www.hln.be/geld/salaris-juridisch-personeel-stijgt-het-snelst-wat-verdienen-advocaten-en-co~a45b056d/

Peter Callens. (1 juli 2021). Veel werken, weinig verdienen. Advocaat.be. https://www.advocaat.be/nl/nieuws/veel-werken-weinig-verdienen

Kv. (15 februari 2023). Het loon in de juridische dienstverlening, notariaat & advocatuur. Jobat.be. https://www.jobat.be/nl/art/het-loon-in-de-juridische-dienstverlening-notariaat–advocatuur

Advocaten. (z.d.). Loonwijzer.be. https://loonwijzer.be/carriere/job-en-loon/functie-salaris-loon-advocaat-officier-van-justitie-openbaar-aanklager-raadsman-advocaat-echtscheiding-arbeidsrecht-strafrecht-pro-deo-letselschade-schadeletsel-familierecht-voor-onvermogen-vreemdelingenrecht

Advocaat lonen in België. (z.d.). Stepstone. https://www.stepstone.be/salaris/Advocaat.html


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie