De burgerEconomieLeven & WonenMilieuSubsidies

Doe je jouw houtkachel, open haard of kolenkachel weg? Dan krijg je nu ook een premie!

Houtkachels, kolenkachels en open haarden zorgen voor veel vervuiling. Het vervangen van een bestaand verwarmingstoestel kost echter handenvol geld. Om eigenaars, huurders en verhuurders aan te moedigen kent Vlaanderen hen nu een premie van maximaal €250,- toe. De premie is er enkel voor particulieren. Ondernemingen en verenigingen kunnen er geen beroep op doen. Er zijn uiteraard ook enkele voorwaarden van toepassing.

Om welke toestellen gaat het?

Het Besluit van de Vlaamse regering heeft het over een “open haard” en een “geïnstalleerd steenkool- of houtverwarmingssysteem”. Bij dit laatste gaat het onder andere om houtkachels, kolenkachels en kachels op houtpellets. Het is van toepassing op alle individuele verwarmingssystemen. Het maakt met andere woorden niet uit of het al dan niet het belangrijkste verwarmingstoestel is. Iemand die op gas verwarmt en puur recreatief (“voor de gezelligheid”) ook een functionerende open haard heeft, kan dus ook aanspraak maken op de premie.

Bijkomstige voorwaarden

Het volstaat echter niet dat je jouw houtkachel, kolenkachel of open haard laat verwijderen. Je bent immers verplicht om een nieuw toestel in dezelfde ruimte te plaatsen. Dit nieuw toestel mag niet gevoed worden met vaste of vloeibare brandstoffen en moet het energielabel A hebben. Hiernaast moet het door een installateur worden geplaatst.

Omdat alleen toestellen op gas een Europees energielabel hebben (en dus energielabel A kunnen hebben), ben je verplicht om over te schakelen naar een toestel op gas.

Hoe moet je de premie aanvragen?

Je zal de premie vanaf 22 februari 2019 zelf moeten aanvragen bij het Departement Omgeving. Hiervoor moet je een modelformulier invullen. Op het moment van schrijven is dit modelformulier nog niet beschikbaar. Daarvoor zal nog een besluit moeten volgen.

Aan het ingevuld modelformulier moet je de documenten van de installateur toevoegen. Het gaat om de factuur en een aantal attesten en verklaringen. Jouw installateur zal deze afleveren.

Op welke premie heb je recht?

De premie geeft recht op een vergoeding van 25% van de aankoop- en plaatsingskosten (incl. btw). Voor de berekening van de premie houdt men ook rekening met de kosten voor het eerste onderhoud (vermeld in de aankoopprijs), garantiekosten en aangerekende verplaatsingskosten. De premie wordt echter wel beperkt tot €250,-.

Vallen er met andere woorden niet onder: de kosten voor het aanleggen van nieuwe leidingen, de kosten voor het uitbreken van het oude toestel en de kosten voor het plaatsen van nieuwe schouwen.

In sommige gevallen zal men de premie verhogen. Het gaat om een uitzondering voor verhuurders die hun woning via een sociaal verhuurkantoor verhuren.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie