De burger

e-ID verloren? Vanaf 2018 wordt het onmiddellijk geannuleerd

Momenteel worden kaarten die als verloren worden opgegeven gedurende zeven dagen geschorst. Die schorsing houdt in dat de elektronische functies ervan worden geblokkeerd, waarna hij pas na zeven dagen definitief geannuleerd wordt. Wordt de e-ID enkele dagen later teruggevonden, dan kan hij opnieuw gereactiveerd worden. Vanaf 1 juni 2018 wordt dat systeem gewijzigd.

Nieuwe regeling

Vanaf 1 juli 2018  zal de verloren e-ID meteen geannuleerd worden en zal je bij de aangifte meteen ook een nieuwe kaart moeten aanvragen. Bij de aangifte zal je een aangiftebewijs ontvangen. Dit aangiftebewijs kan gedurende 1 maand gebruikt worden als tijdelijk identiteitsbewijs, alhoewel die termijn verlengd kan worden. Dit aangiftebewijs kan niet gebruikt worden in het buitenland.

Doel van de wijziging

Met deze wetswijziging beoogt de wetgever een dubbel doel:

  • Identiteitsfraude helpen voorkomen, aangezien de schorsingsweek een gevoelige periode is voor dit type fraude;
  • Het verminderen van de werklast van de gemeentebesturen, politie en de dienst DOC Stop. Dit zou ook de werkingskosten moeten verminderen.

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

1 reactie

Geef een reactie