Werk & SociaalWerk en ontslag

Een carrière als juridisch medewerker: iets voor jou?

Als je altijd al interesse hebt gehad in wetgeving, is een carrière als juridisch medewerker je wellicht op het lijf geschreven. Je mag natuurlijk niet vies zijn van wat onderzoekswerk en je moet bereid zijn om je voortdurend bij te scholen, maar je krijgt er heel wat voor in ruil. Wat je als juridisch medewerker kan verdienen en hoe je juridisch medewerker kan worden? We leggen het voor je uit.

Meer over het beroep juridisch medewerker

Een juridisch medewerker is een medewerker die juridische dossiers en documenten voorbereidt. De juridisch medewerker ondersteunt de jurist of notaris waarvoor hij of zij werkt. Dit gaat van het plannen van afspraken tot het opstellen van contracten of akten. De juridisch medewerker waakt ook over formaliteiten, procedures en vervaldata en onderhoudt het contact met cliënten. Afhankelijk van het behaalde diploma en de ervaring kan de juridisch medewerker ook zelf cliënten ontvangen of aktes opstellen, dit alles onder het toeziend oog van de jurist.

Juridisch medewerker opleiding

Er zijn verschillende wegen die leiden naar het beroep van de juridisch medewerker. Via het klassieke onderwijssysteem kan je een van onderstaande opleidingen volgen:

  • Se-n-Se Administratie Vrije Beroepen
  • Professionele bachelor Bedrijfsmanagement: Rechtspraktijk
  • Academische bachelor International and European Law
  • Academische bachelor Rechten

Daarnaast kan je voor het worden van een juridisch medewerker een opleiding volgen via avondonderwijs of afstandsonderwijs. Zo’n juridisch medewerker opleiding wordt onder meer aangeboden door het Centrum voor Afstandsonderwijs. Gedurende drie tot zes maanden verdiep je je in het arbeidsrecht, ondernemingsrecht, privacyrecht, intellectuele eigendomsrecht en leer je alles over rechtspraak, termijnen en procedures. Na het slagen voor het examen behaal je een diploma en kan je meteen aan de slag als juridisch medewerker.

Juridisch medewerker loon en vacatures

Natuurlijk zal je als juridisch medewerker loon krijgen. De lonen liggen in de juridische sector redelijk hoog, maar ervaring is wel heel belangrijk. Hierdoor zal bij een startende juridisch medewerker het salaris steeds lager liggen. 77% van de starters in het juridisch departement krijgt als juridisch medewerker een loon van meer dan 2.000 euro. 23% van de starters krijgt als juridisch medewerker een loon van meer dan 2.500 euro. Daarbovenop komen nog extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques of ecocheques.

Wil je als juridisch medewerker vacatures vinden, dan kan je onder meer terecht op de website van de VDAB. Daarnaast vind je als juridisch medewerker vacatures via websites als Lexgo.be waarop je als juridisch medewerker vacatures kan vinden.

Veelgestelde vragen over het beroep van juridisch medewerker

  • Wat verdient een juridisch medewerker?

Volgens StepStone ligt het brutojaarloon van een juridisch medewerker tussen 27.000 en 40.000 euro. Het meeste verdien je in Brussel, Mechelen, Leuven en Antwerpen.

  • Wat doet een sociaal-juridisch medewerker?

Een sociaaljuridisch medewerker is een juridisch medewerker met expertise in de sociale wetgeving. De sociaaljuridisch medewerker kent zijn weg in het labyrint van sociale wetgeving en rechtspraak. De juridisch medewerker kan aan de slag gaan bij een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in bijvoorbeeld arbeidsrecht, maar ook bij vluchtelingeorganisaties, de VDAB, vakbonden, de sociale inspectie enzovoort.

  • Wat doet een juridisch medewerker in een advocatenkantoor?

Een juridisch medewerker in een advocatenkantoor is de rechterhand van een of meerdere advocaten. Dit wil zeggen dat de juridisch medewerker telefoons aanneemt en cliënten verwelkomt, maar ook aantekeningen maakt bij vergaderingen of voorbereidend werk verricht. Naargelang de ervaring en expertise kan de juridisch medewerker ook contracten of akten voorbereiden.

  • Waar kan ik werken als juridisch medewerker?

Als juridisch medewerker kan je bij verschillende juridische actoren aan de slag, zoals notarissen, deurwaarders en advocatenkantoren. Je kan echter ook werken in de juridische afdeling van een bankkantoor, vastgoedkantoor, incassokantoor enzovoort. Tevens kan je aan de slag op een griffie.

  • Wat is het verschil tussen een juridisch medewerker en een jurist?

In tegenstelling tot ‘advocaat’ is jurist geen beschermde titel. Zo’n advocaat heeft een universitaire opleiding gevolgd en is later beëdigd. De advocaat heeft een pleitmonopolie. De jurist is een verzamelnaam voor wie een juridische opleiding heeft gevolgd en die in de juridische sector actief is, maar zo’n jurist mag niet pleiten voor de rechtbank. Een advocaat is dus steeds een jurist, maar omgekeerd is dit niet altijd het geval. Met een juridisch medewerker bedoelen we meestal een medewerker die actief is in de juridische sector. Zo’n medewerker kan een juridische opleiding hebben genoten, maar dit kan ook een administratieve opleiding zijn. Vaak zal een juridisch medewerker ook zelf een jurist zijn en bijvoorbeeld een bachelor rechtspraktijk of rechten op zak hebben, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Geef een reactie