Economie

Eengemaakte markt nu ook voor e-commerce

Op Europees niveau wordt gewerkt aan een eengemaakte Europese markt. Nu ook inzake e-commerce, waarvan de meeste bepalingen vanaf 2019 in werking zullen treden. De Mini One Stop Shop en de bijzondere MOSS-regeling voor Micro-ondernemingen vallen het meeste op.

Niet meteen registreren via het MOSS-systeem voor Micro-ondernemingen

Kleine ondernemingen uit de EU zullen zich vanaf 2019 niet langer direct moeten registreren via het MOSS-systeem. De voorwaarde is dan weer dat de verrichte diensten voor EU-particulieren niet hoger mogen zijn dan 10.000 euro. In dat geval mogen ze gewoon het btw-tarief van hun eigen lidstaat toepassen.

Eenmaal de grens wordt overschreden is echter een registratie via het MOSS-systeem verplicht. In dat geval moet btw aangerekend en betaald worden in het land waar de particuliere klant verblijft.

Mini One Stop Shop

Ondernemingen die televisiediensten of telecommunicatiediensten langs elektronische weg verrichten, zullen de btw moeten aanrekenen van de verblijfplaats van hun klant. De regeling geldt enkel indien het gaat om diensten ten opzichte van particulieren.

Onder andere Spotify, Netflix en One.com vallen onder deze regeling.

Via de Mini One Stop Shop moeten deze ondernemingen zich slechts nog in één land registreren. Via de registratie in dat land wordt dan de verschuldigde btw overgemaakt naar de andere EU-lidstaten. Er moet ook geen aangifte meer volgen per EU-lidstaat. Een enkele aangifte zal dan volstaan.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie