Vanaf 1 december 2017 kan je jouw studiejaren laten regulariseren zodat ze meetellen voor het pensioen. De regeling bestond natuurlijk al , maar de spelregels zijn daarentegen wel gewijzigd. In de meeste gevallen is het nieuwe systeem een stuk voordeliger.
Voor wie?
Het nieuwe systeem maakt de spelregels identiek voor zowel werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. De nieuwe regeling zal enkel van toepassing zijn voor wie ten vroegste vanaf 1 december 2018 met pensioen gaat. Ga je voor die datum op pensioen? Dan geldt de oude regeling. Voor de anderen is er een overgangsperiode voorzien van drie jaar (tot 1 december 2020). Tijdens die periode ga je best na of de regularisatie al dan niet voordelig is en of je dit best onder het oude of nieuwe systeem doet.
Wat wijzigt er in het nieuwe systeem?
# 1. Geld, geld, geld
Het bedrag dat je moet betalen verschilde vroeger naargelang de periode van het studiejaar. In de periode voor 1984 waren de bedragen erg laag, terwijl dat nadien ineens fors hoger werd. In het nieuwe systeem is alles een stuk transparanter en duidelijker: een regularisatie kost 1.500 euro per studiejaar.
Tot 1 december 2020 zal je de tijd krijgen om een en ander te regulariseren. Voor de pas-afgestudeerden geldt er een termijn van tien jaar na het beëindigen van de studie.
# 2. Enkel studiejaren die aanleiding gaven tot een diploma
Onder het nieuwe regime zullen enkel nog studiejaren meetellen die aanleiding gaven tot een diploma. In vergelijking met het vorig regime kunnen studiejaren voor de leeftijd van twintig jaar nu wél meetellen. Er geldt ook geen “alles of niet”-systeem meer: je krijgt de keuze welke jaren je al dan niet regulariseert. Zo kan je bijvoorbeeld besluiten om één jaar te regulariseren omdat je zo net het minimumpensioen kan bekomen.
Welk systeem is voor mij interessant?
Dat is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Voor studiejaren vanaf 1984 is het nieuwe systeem altijd voordeliger. Voor studiejaren voor 1984 kan het verschillen en zal je een vergelijkende berekening moeten maken.