In de pers

Einde van de jacht op de advocate haar beha

Een cruciaal element voor de advocatuur is het overleg met de cliënt. Advocaten gaan dan ook regelmatig langs in de gevangenis om daar met de van zijn vrijheid beroofde cliënt te overleggen. Lange tijd bleef dat vrij van polemiek, maar nu de veiligheidsmaatregelen alleen maar aangescherpt worden, steken enkele kritische bemerkingen de kop op. Vanaf 1 juni komen er echter gewijzigde richtlijnen om verandering te brengen in die situatie.

Kritiek op gevangeniswezen door advocatuur

Vroeger kon een advocaat gewoon z’n advocatenpas laten zien en na een inschrijving in het register vrij toegang krijgen tot de gevangenis. Vandaag de dag ziet die situatie er volledig anders uit. Advocaten komen zo in het rijtje te staan van potentiële misdadigers die ook de strikte toegangsprocedure moeten doorlopen. De eerste fricties ontstonden ongeveer vijftien jaar geleden. De zoektocht naar metalen werd opgevoerd, waardoor ook broeksriemen en schoenzolen in het vizier kwamen te liggen. De laatste maanden kwam er dan weer kritiek vanuit vrouwelijke hoek. Ook de beha blijft immers niet gespaard van de metaaldrang.

De beugel van de beha moet eraan geloven

Vrouwelijke advocates vormen blijkbaar een hoger veiligheidsrisico. Niet omwille van hun hakken of priemende oorbellen, wel door de beugel van hun beha. Zij komen de gevangenis enkel nog in zonder een beha. Mr. Hugo Lamon, woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies, hekelde die situatie recent op content-platform Jubel. Volgens hem zouden steeds meer vrouwelijke strafpleiters standaard een sportbeha in de wagen klaarliggen hebben. Je weet nooit dat ze onverwachts naar de gevangenis moeten. Jonge advocaten-stagiairs zijn echter minder voorbereid. Wanneer zij dan een verplicht bezoek moeten brengen aan de gevangenis, beleven sommige cipiers er hun hoogdagen. Drugs geraakt eenvoudiger de gevangenis in dan de beha van een strafpleiter. Stel je maar eens voor: een gevangenisopstand waarbij gevangenen beha’s als wapen inzetten.

Steeds meer vrouwelijke strafpleiters hekelden die situatie en er volgde een overleg met het gevangeniswezen. Zij grijpen nu in.

Wijzigende richtlijnen vanaf 1 juni

De gevangenisadministratie wijzigt nu de richtlijnen en dit vanaf 1 juni 2018. Zo zullen advocaten niet meer als bezoekers aanzien worden maar dezelfde controle ondergaan als het gewone gevangenispersoneel. Die laatste controle verloopt dan ook veel discreter. Uiteraard blijft het afwachten wat dat in de praktijk zal betekenen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie