Momenteel bestaan er talloze verschillen met betrekking tot de identiteitskaarten in Europa. Het gaat niet alleen om de informatie die op de identiteitskaarten wordt opgenomen, maar ook om hun geldigheidsduur of de fabricatie ervan. En ook op vlak van beveiliging kunnen we dat zeggen. Vooral dat laatste is een doorn in het Europees oog, want dat maakt identiteits- en reisdocumentenfraude mogelijk. Daarom komt Verordening 2019/1157 met uniforme vereisten ten aanzien van de identiteitskaarten. Vanaf 2 augustus 2021 moeten ook de Belgische identiteitskaarten aan deze vereisten voldoen. Geen zorgen: je hoeft nog niet meteen een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.
Strikte eisen op vlak van beveiliging
In de eerste plaatst sleutelt Europa aan de beveiliging van de identiteitskaarten. Terwijl digitaal uitleesbare identiteitskaarten de regel worden, moeten ze ook voldoen aan de minimumbeveiligingsnormen die door de ICAO (International Civil Aviation Organization) worden gehanteerd.
De identiteitskaart moet voorzien zijn van een opslagmedium dat aan de striktste veiligheidseisen voldoet. Hierop moet een gezichtsopname aanwezig zijn net zoals 2 vingerafdrukbeelden van de houder (digitaal formaat). Kinderen onder de 6 jaar (Kids-ID) hoeven echter geen vingerafdrukken af te laten nemen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar kan de wetgever dan weer een uitzondering voorzien.
Duidelijke afspraken over vormgeving
Er is duidelijk sprake van een uniformering van de Europese identiteitskaarten. Binnenkort moeten alle identiteitskaarten dan ook volgens het ID-1-formaat worden geproduceerd. Het gaat om het formaat 85,60 x 53,98 mm. Voor België stelt zich geen probleem. Hiernaast moet het document aan de voorzijde vermelden dat het om een identiteitskaart gaat. Dit moet worden aangebracht in de officiële taal van de afgevende lidstaat én in minstens één andere officiële taal van de Unie. Ook hier stelt er zich voor de huidige Belgische identiteitskaarten geen probleem. Ook nu al wordt het opschrift immers opgenomen in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Wel zal men aan de voorzijde nog een landencode moeten aanbrengen binnen de EU-vlag.
Afspraken over geldigheid identiteitskaart
Ook hier zal er niet meteen iets wijzigen: de identiteitskaart behoudt zijn maximale geldigheidsduur van 10 jaar. Echter mag de wetgever ook een kortere geldigheidsduur voorzien, zonder dat dit minder dan 5 jaar mag bedragen. Voor minderjarigen is de duur van 5 jaar dan weer de regel. Voor personen die ouder zijn dan 70 jaar mag de wetgever tot slot een uitzondering voorzien en een langere geldigheidsduur toestaan.
Nieuwe identiteitskaart halen in 2021?
Dat is niet meteen nodig. De verordening geeft immers aan dat de vroegere identiteitskaarten geldig blijven tot op hun vervaldatum. Ten laatste op 3 augustus 2031 zouden alle identiteitskaarten dus aan de nieuwe normen moeten voldoen.