EconomieFeaturedInternationaal

Europese cryptoregels zijn in de maak (MiCA-verordening)

Voor de allereerste keer zullen cryptovaluta, uitgevers van dergelijke cryptomunten en aanbieders van onder meer wisseldiensten voor cryptovaluta aan Europese regels onderhevig zijn. Daarover hebben het Europees Parlement en de EU-lidstaten een overeenstemming bereikt. De nieuwe regels moeten de excessen bestrijden, de consument beschermen en witwaspraktijken helpen tegen te gaan. Daarnaast moet het ook de financiële stabiliteit in stand helpen te houden. Men benadrukt dat dit niet ten koste gaat van de sector: de nieuwe regelgeving zal innovaties in de sector net eenvoudiger maken. Sommige EU-lidstaten hebben al eigen wetgeving, terwijl andere landen de niet op de sector afgestemde regelgeving toepassen. Dat zorgt vaak voor onduidelijke situaties waaraan binnenkort een einde zal komen.

Strenge eisen voor aanbieders van cryptoactivadiensten

Volgens de nieuwe regels zullen aanbieders van cryptoactivadiensten aan allerlei strenge eisen moeten voldoen. Op basis hiervan zullen consumenten beter worden beschermd. De aanbieders zullen onder andere een goede beveiliging moeten voorzien. Wanneer ze de activa van beleggers verliezen, kunnen ze hier bovendien voor aansprakelijk worden gesteld.

Daarnaast bevat het voorstel voor een verordening inzake markten in cryptoactiva (MiCA) regels om marktmanipulatie, handel met voorkennis en andere vormen van marktmisbruik tegen te gaan. Ook zullen aanbieders van cryptoactivadiensten volgens het voorlopige akkoord een vergunning nodig hebben om in de EU te mogen opereren.

Informeren over de milieu-impact

Bijzonder is dat de actoren op de cryptoactivamarkt helder zullen moeten informeren over de milieu- en klimaatvoetafdruk. Het is algemeen bekend dat cryptomunten als Bitcoin een hoge ecologische voetafdruk hebben. Dat geldt ook voor sommige andere cryptomunten, terwijl nog andere cryptomunten dan weer als ecologisch alternatief worden aangeprezen. Voor de consument wordt het moeilijk om door de bomen het bos te blijven zijn. Met deze uitgebreide informatieplicht moet dat opnieuw eenvoudiger worden. De ESMA zal ontwerpen opstellen.

Antiwitwaswetgeving en strenge regels voor emittenten van stablecoins

De antiwitwaswetgeving (AML) zal ook van toepassing zijn. Deze regels worden niet in de MiCA-verordening herhaald. Wel stipuleert de MiCA-verordening dat de EBA (Europese Bankautoriteit) een openbaar register met niet-conforme aanbieders van cryptoactivadiensten moet bijhouden. Verder bevat de MiCA-verordening regels met betrekking tot de zogeheten stablecoins. Zo zullen emittenten van dergelijke stablecoins voldoende liquide reserves moeten aanleggen.

Het gaat om een voorlopig akkoord dat nog groen licht moet krijgen. De zogeheten NFT’s (niet-verwisselbare tokens) vallen echter niet onder de verordening. Wel zal men op termijn een wetgevingsvoorstel indienen om ook tot NFT-regelgeving te komen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie