Op 1 januari 2019 is het zover: een aantal Vlaamse gemeenten fusioneren. Ook voor de eID heeft dat gevolgen. Indien een gemeente een nieuwe gemeentenaam of een nieuwe postcode krijgt, zal men de chip op de eID moeten laten aanpassen. Die aanpassing kan je niet zelf doen. Een nieuwe eID blijkt overigens niet noodzakelijk te zijn. Tot het moment van de aanpassing blijft de identiteitskaart wel gewoon geldig. De manuele aanpassing is het gevolg van een advies van de Gegevens-Beschermingsautoriteit.
Automatisch indien je naar het gemeentehuis gaat
Weet alvast dat de wetgever een automatische aanpassing voorziet indien je je naar het gemeentehuis begeeft. Moet jouw identiteitskaart hernieuwt worden of moet je voor om het even welke andere reden naar het gemeentehuis begeven? Dan zal men automatisch nagaan of de gegevens op de chip kloppen en ze desgevallend wijzigen. Het blijft natuurlijk aangeraden om er zelf toch even achter te vragen, want het belooft een druk jaar te worden voor de betrokken gemeentebesturen…
Je hoeft dus niet op 1 januari 2019 meteen naar het gemeentehuis te hollen. Niet alleen omdat dat nog niet geopend zal zijn, maar ook omdat je dat perfect later in het jaar eens kan doen. De wetgever neemt dan ook aan dat iedere burger jaarlijks op het gemeentehuis verschijnt. Anderzijds houdt hij ook rekening met het tegendeel, door een uiterste deadline op te leggen.
In welke gemeenten moet men de eID laten aanpassen?
Alle inwoners van een gemeente die vanaf 1 januari 2019 een nieuwe naam of postcode krijgen, moeten zich dus naar het gemeentehuis begeven. Concreet gaat het om de inwoners van Knesselare, Nevele, Kruishoutem, Zingem, Waarschoot, Lovendegem, Zomergem, Overpelt, Neerpelt, Sint-Amands, Puurs, Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode. Enkel de inwoners van het huidige Aalter en Deinze lijken met andere woorden buiten schot te blijven.
Een jaar de tijd
Je zal de chip op het gemeentehuis moeten laten aanpassen binnen één jaar na de verandering van de gemeentenaam of de postcode.