GevangenisstrafStraf

Vanaf 2020 mogen alle gevangenen eigen kledij en schoenen dragen

In de Basiswet Gevangeniswezen van 2005 stond al dat gevangenen het recht hadden om hun eigen kleding en schoenen te dragen. Echter was het nog wachten op de inwerkingtreding van het betrokken artikel, hoewel veel gevangenissen de regel in de praktijk al toepasten. Op 1 juli 2020 treedt de regel eindelijk in werking en zal het recht in alle Belgische gevangenissen ontstaan. Echter gelden er wel een aantal uitzonderingen.

Uitzonderingen op het recht op eigen kleding in de gevangenis

De wet voorziet wel een aantal uitzonderingen op het recht op eigen kleding in de gevangenis:

  • Indien dat nodig is voor arbeid of bepaalde activiteiten;
  • Indien de kleding niet voldoet aan de normen die door een gedwongen samenleving worden gesteld op vlak van veiligheid, hygiëne, orde of welvoeglijkheid.

Wat dat laatste inhoudt, is niet helemaal duidelijk. Het laat dan ook ruimte voor interpretatie opdat pakweg voetbalschoenen met stalen noppen, waarmee men andere gedetineerden kan verwonden, wordt verboden. De gevangenis zal meer informatie over de toegestane en verboden kledij en schoenen in het huishoudelijk reglement moeten opnemen.

Wat als de kleding niet aan de normen voldoet?

Dan kan de directeur de gedetineerde verplichten om behoorlijke kledij en schoenen te dragen die door de gevangenis ter beschikking worden gesteld. Het gevangenisuniform verdwijnt met andere woorden nog niet uit de gevangenis. Bovendien mogen gedetineerden niet verplicht worden om eigen kledij en schoenen te dragen. Indien ze dat zelf wensen, mogen ze dus nog steeds het gevangenisuniform dragen.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie