FeaturedIn de persWerk & SociaalZiekte en verzorging

Genezen van kanker: schuldsaldoverzekering mag niet duurder zijn

Bij het bepalen van de premie voor de schuldsaldoverzekering brengt de verzekeraar de huidige gezondheidstoestand in rekening. Zo wordt bijvoorbeeld nagegaan of de verzekerde al dan niet rookt en krijgt men de vraag of men kanker heeft of had. De wetgever schrijft nu een zogenoemd «recht om vergeten te worden» in: wie genezen is van kanker, hoeft niet langer een hogere premie te betalen.

Enkel voor schuldsaldoverzekering

Het zogenoemde recht om vergeten te worden zal enkel van toepassing zijn op twee soorten schuldsaldoverzekeringen, met name:

  • De schuldsaldoverzekering ter terugbetaling van een hypothecair krediet voor een gezinswoning;
  • De schuldsaldoverzekering ter terugbetaling van een beroepskrediet.

Het geldt bovendien enkel voor schuldsaldoverzekeringen die worden afgesloten vanaf 1 februari 2020. Wel kan je natuurlijk vanaf die datum jouw schuldsaldoverzekering opzeggen en een nieuwe, gunstigere, verzekering afsluiten.

Vanaf wanneer geldt het recht om vergeten te worden?

Het recht om vergeten te worden gaat in vanaf het tiende jaar na de einddatum van de actieve kankerbehandeling, op voorwaarde dat er geen herval is opgetreden. Onder een actieve kankerbehandeling wordt chirurgie, chemotherapie of radiotherapie begrepen.

Een doorlopende en preventieve hormoontherapie vormt echter geen probleem: de termijn van tien jaar begint gewoon te lopen.

Indien het recht om vergeten te worden ingang vindt, mag de verzekeraar de verzekering niet weigeren of geen bijpremie aanrekenen.

Soms een kortere termijn mogelijk

Voor sommige kankeraandoeningen kan men een kortere termijn bepalen. Hiervoor moet nog een referentierooster worden opgesteld. In dit referentierooster zullen overigens ook chronische ziekten zoals HIV of chronische leukemie zijn opgenomen.

Meldingsplicht blijft

Belangrijk om te weten is dat je verplicht blijft om een kankerverleden aan de verzekeraar te melden. Het recht om vergeten te worden is met andere woorden eerder een recht op een lagere premie: de verzekeraar mag er bij de risicobeoordeling gewoon geen rekening mee houden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie