Staat & Bestuur

Geen afschriften burgerlijke stand meer bij griffie rechtbank van eerste aanleg

Vanaf 9 juni 2018 is het niet meer mogelijk om op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg een afschrift of uittreksel van de burgerlijke stand te verkrijgen. Enkel de gemeenten zullen die afschriften of uittreksels nog aanleveren. Vroeger kon men die afschriften en uittreksels zowel bij de gemeente als op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg verkrijgen.

Werklastvermindering Justitie

De wet van 25 mei 2018 wil de werklast binnen de rechterlijke orde herverdelen en over het algemeen verminderen. Tot op heden kon men bij de griffie van de rechtbanken van eerste aanleg nog afschriften van de burgerlijke stand verkrijgen. Daar wordt immers een dubbel bijgehouden van de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten die zich ook bij de gemeente bevinden. Via de bewaarder van de registers kon men daar dan een afschrift of uittreksel verkrijgen. Uiteraard kon men ook gewoon bij de gemeente terecht. De wetgever stapt daar nu vanaf: men zal enkel nog bij de gemeente zo’n afschriften en uittreksels kunnen opvragen. Op die manier hoopt de wetgever de werklast bij Justitie te verminderen.

Uitzondering voor origineel stuk in de bijlage van de akte

Omdat het kan gebeuren dat de originele stukken in bijlage van een akte zich enkel op de griffie bevinden, kan men er wel nog steeds terecht voor het verkrijgen van die afschriften. Voor de andere afschriften en uittreksels dus niet meer.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie