Bedrijven die medische goederen aan ziekenhuizen of zorginstellingen schenken zullen daar niet langer fiscaal voor worden bestraft. Normaal zouden zij immers de btw moeten betalen voor de medische hulpgoederen die ze schenken. In zijn communiqué benadrukt minister De Croo ook dat het nog steeds mogelijk is om fiscaal gunstige giften te doen aan ziekenhuizen en zorginstellingen.
Normaal ook btw betalen bij schenking van goederen
Wanneer een bedrijf goederen schenkt, moet het bedrijf in principe nog steeds de btw vergoeden. De btw is immers een belasting op de toegevoegde waarde en volgens de fiscus creëer je ook bij zo’n schenking een toegevoegde waarde. Het bedrijf moet zichzelf dan btw aanrekenen. Omdat het om een schenking gaat, verliest men wel het recht op btw-aftrek. Hierdoor moet men ook de zichzelf aangerekende btw aan de fiscus doorstorten. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het buurtwinkeltje dat je een brik soep cadeau geeft, maar ook voor grote bedrijven die met stockoverschotten zitten. Voor hen is het vaak interessanter om dergelijke overschotten te vernietigen dan om ze weg te schenken.
Recent kwamen er een aantal uitzonderingen
Eerder was er al een uitzondering voor caritatieve schenkingen van voedingsmiddelen. Zo konden winkels bijvoorbeeld overschotten schenken aan de voedselbanken. Later werden ook levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen, onder strikte voorwaarden, daaraan toegevoegd. Onder andere luiers, keukengereedschap en kledij konden op die manier ook worden weggeschonken zonder daarvoor fiscaal te worden afgestraft. Ook het schenken van medicijnen valt bijvoorbeeld onder die uitzonderingsmaatregel, maar duurzame goederen die niet-alledaags zijn dan weer niet. Een bedrijf dat bijvoorbeeld een beademingstoestel weggaf, moest wel nog steeds de btw doorstorten aan de fiscus.
Uitzondering voor schenking medische hulpgoederen
Nu werd ook beslist om de schenking van medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en zorginstellingen niet langer fiscaal te bestraffen. De btw wordt dan niet-opeisbaar, net zoals dat ook het geval was bij caritatieve schenkingen van voedingsmiddelen.
Het is op dit moment in onze ziekenhuizen alle hens aan dek om het coronavirus te bestrijden en zoveel mogelijk levens te redden. Tegelijk zien we een ongelofelijke solidariteit. Bedrijven schenken beschikbare voorraden van medische hulpgoederen weg aan ziekenhuizen of storten zich op de productie ervan om tekorten aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan stokerijen die plots zijn overgeschakeld op de productie van ontsmettingsalcohol. Met deze beslissing hoeven zij zich geen zorgen te maken over extra kosten.” (Alexander De Croo, minister van Financiën)
Daarnaast heeft minister van Financiën Alexander De Croo beslist dat bedrijven die medische hulpgoederen produceren en schenken hun productiekosten gewoon als beroepskost mogen aftrekken. De kosten voor gepresteerde uren of grondstoffen worden dan niet verworpen, waardoor bedrijven die medische hulpgoederen schenken op geen enkel vlak fiscaal nadeel ervaren.
Ik ben zeer tevreden met deze beslissing. Solidariteit is een van de sleutelprincipes in onze strijd tegen het coronavirus. Dankzij deze maatregel wordt die solidariteit achteraf niet financieel afgestraft.”(Philippe De Backer, coördinator van de taskforce voor medische hulpgoederen)