Werk & SociaalZiekte en verzorging

Geen euthanasie meer voor psychisch lijden?

De Amerikaanse krant The Washington Post kopte het al: “Doctors clash over euthanasia for mentally ill”. Het strijdtoneel? Ons eigen Belgenlandje. De vechtersbazen: Distelmans, de voorzitter van de Federale Euthanasiecommissie en Thienpont, een lokale psychiater.

Euthanasie voor psychisch lijden staat ter discussie.Euthanasie voor psychisch lijden staat ter discussie.

België en Nederland zijn de enige twee landen ter wereld waar je ook euthanasie kan krijgen op basis van zogenaamde “ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden”. Hier hangt wel een belangrijke voorwaarde aan vast: de beoordeling door minimaal twee onafhankelijke dokters.

Waar het schoentje knelt

Het is ook hier dat het schoentje blijkt te knellen. Thienpont zou, als eerste onafhankelijke psychiater, maar al te vaak zijn toestemming geven. In de praktijk blijkt het vaak te gaan om “beloftes” aan de patiënt, waarbij de tweede dokter dienst doet als “noodzakelijke stempel”. Het is hier dat Distelmans, de voorzitter van de Federale Euthanasiecommissie, zich van wilt distantiëren. Distelmans geeft aan dat hij de professionaliteit van Thienpont niet in twijfel trekt, maar enkel de doorverwijzing zelf wenst aan te kaarten.

Veel storm in een glas water, maar het vormde wel de aanzet voor een hekele discussie én een open brief van maar liefst 30 psychiaters en psychologen.

Het volledige artikel uit The Washington Post, kan je hier lezen.

Moet de euthanasiewetgeving herzien worden?

Intussen hebben verschillende psychiaters en psychologen gerepliceerd in een online opiniestuk. Zij halen aan dat euthanasie omwille van het ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden, problematisch geregeld is in België. Zij vragen om uiterste behoedzaamheid, zowel op klinisch als juridisch vlak.

Ook de huidige wetgeving kaarten zij expliciet aan. Zo zou die wetgeving geen exacte criteria specifiëren over wat “ondraaglijk en psychisch lijden ” nu exact inhoudt. Er ligt een te grote verantwoordelijkheid bij de individuele psychiaters en psychologen,  die allen hun eigen invulling hebben van de huidige wetgeving. Een klacht? Die kan enkel in een juridisch “no man’s land” terechtkomen.

Talloze psychiaters en psychologen stellen het dan ook onomwonden: verstreng  de criteria voor psychisch lijden, laat een controlecommissie de casus beoordelen of haal het ‘ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden’  meteen uit de euthanasiewet.

De volledige open brief kan je hier lezen.

 

Geef een reactie