Staat & BestuurVeiligheid en defensie

Agenten krijgen betere wapens in strijd tegen terrorisme

De Minister van Veiligheid beoogt een betere bescherming van de politiemensen. Het doel: zorgen dat ze efficiënter kunnen reageren op terreuraanslagen. Het middel: een zwaar en halfautomatisch vuurwapen. Hoe: een uitbreiding van de zogenaamde ‘collectieve bewapening’.

De collectieve bewapening

De collectieve bewapening is eigenlijk niets anders dan een lijst van wapens die tijdelijk mogen gebruikt worden door politieambtenaren. Het gaat niet om de wapens die agenten altijd bij zich hebben, wel om wapens die bij uitzonderlijke toestanden kunnen ingezet worden. We denken hierbij uiteraard aan een terreuraanslag of -dreiging. Die tijdelijke lijst bestaat uit slagwapens, neutraliserende middelen en halfautomatische vuurwapens. Ook aan de categorieën van die wapens wijzigt er dus niks.

Wijzigt wel: een ander kaliber

Tot op heden waren enkel halfautomatische vuurwapens met een kaliber van 9 x 19 mm toegestaan. Nu komt daar ook het kaliber 7.62 x 35 mm bij. Dit kaliber zou een grotere kans maken op neutralisatie, met een verminderd risico op nevenschade – geciteerd: minister Jan Jambon. Bij de keuze werd, althans volgens de betrokken omzendbrief, rekening gehouden met de gebruikte wapens tijdens de aanslagen in Frankrijk.

Wapens met betere wapens bestrijden, dat luidt het devies.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie