De burgerFeaturedLeven & Wonen

Geleende fiets stukgemaakt: dekt de familiale verzekering dat?

Je kan privé al eens iets lenen van de vriendelijke buurman. Denk bijvoorbeeld aan een grasmachine, een boek of een fiets. In zo’n geval moet je natuurlijk als een goede huisvader voor het geleende goed zorgen. Maar wat indien je de grasmachine of de fiets stukmaakt? Kan je dan jouw familiale aanspreken om de schade te vergoeden.

Familiale verzekering dekt in principe geen contractuele schade

In de polis van de familiale verzekering staat meestal aangegeven dat contractuele schade niet gedekt is. En een bruikleen, ook wanneer je niks op papier zet, is ook een contract. Het gaat immers om een mondelinge overeenkomst. In zo’n geval zal de familiale verzekering de schade dus niet vergoeden. Jij moet zelf jouw buurman schadeloos stellen door de herstellingskosten te vergoeden. Zijn de herstellingskosten hoger dan de afgeschreven waarde van de fiets? Dan kan je uiteraard ook gewoon de restwaarde vergoeden.

Uitgebreidere dekking is mogelijk

Echter kan je vaak een aanvullende dekking afsluiten bovenop jouw familiale verzekering. In zo’n geval zal men wel dekking verlenen voor contractuele schade. Meestal kost zo’n aanvullende dekking al snel zo’n €30,- per jaar. Denk steeds goed na of zo’n aanvullende dekking wel interessant is. Over het algemeen is er immers een ruime franchise van toepassing die al snel oploopt tot zo’n €250,-. Enkel indien je al eens duurdere ‘contracten’ afsluit, bv. het lenen van een elektrische fiets, kan zo’n aanvullende dekking wel interessant zijn.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie