ConsumentEconomieFeaturedWerk & SociaalZiekte en verzorging

Sinds kort ook medische hulpmiddelen in de supermarkt

Op 7 februari 2019 is het KB van 19 december 2018 betreffende de liberalisering van het distributiekanaal van medische hulpmiddelen (BS 28 januari 2019) in werking getreden. Sindsdien kunnen medische hulpmiddelen ook in supermarkten en andere winkels worden verkocht. Voor dergelijke medische hulpmiddelen hoef je met andere woorden niet langer naar de apotheker te gaan.

Lees ook: De overheid als sponsor van sector medische hulpmiddelen

Wat zijn medische hulpmiddelen?

Een medisch hulpmiddel is een gezondheidsproduct dat zijn medische werking te danken heeft aan een mechanische middel. Het kan bijvoorbeeld gaan om een pleister, een externe defibrillator of een prothese. Medische hulpmiddelen omvatten dan ook een uitgebreide groep producten. In de praktijk deelt men de medische hulpmiddelen dan ook op in verschillende categorieën.

Categorie medische hulpmiddelenVoorbeelden
Medische hulpmiddelen klasse IRolstoelen, elastische verbanden en herbruikbare scalpels
Medische hulpmiddelen klasse IIaContactlenzen en gehoorapparaten
Medische hulpmiddelen klasse IIbCondooms en infuuspompen
Medische hulpmiddelen klasse IIIBorstimplantaten en heupprothesen

Vrij verkoop van medische hulpmiddelen

Uiteraard mogen niet alle medische hulpmiddelen in de winkelrekken terechtkomen. Het zou maar vreemd zijn om jouw borstimplantaten bij de lokale bakker aan te schaffen. Het gaat onder andere om volgende medische hulpmiddelen die niet langer voorbehouden zijn aan de (ziekenhuis)apotheker:

  • Actieve implanteerbare medische hulpmiddelen;
  • Steriel medisch materiaal dat in contact komt met de patiënt (bv. een compressieverband);
  • Steriel injectie-, perfusie-, transfusie of drainagemateriaal (bv. katheters);
  • Hulpmiddelen bestemd voor de beheersing van de bevruchting;

Het gaat met andere woorden om een beperkt aantal medische hulpmiddelen die nu ook in de supermarkten en in andere winkels mogen worden verkocht.

Overigens hoef je nog niet meteen katheters te verwachten bij de lokale slager. Winkels moeten immers aan dezelfde strenge criteria voldoen als apotheken en bovendien moet men zich bij het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten registreren. Maar voor een winkelketen zoals Kruidvat, dat ook nu al heel wat vrij verkrijgbare geneesmiddelen verkoopt, is het uiteraard wel een interessante hervorming.

Opgelet: Indien het gaat om terugbetaalbare medische hulpmiddelen, moet je je wel gewoon tot de apotheek wenden. Anders kan je geen terugbetaling verkrijgen.

Waarom de liberalisering van het distributiekanaal van medische hulpmiddelen?

Door medische hulpmiddelen vrij verkoopbaar te maken, neemt men apothekers het exclusieve verkooprecht af. Hierdoor zou de toegang tot dergelijke producten voor de consument eenvoudiger moeten worden. Maar bovendien maakt het ook concurrentie mogelijk, waardoor de prijs van medische hulpmiddelen waarschijnlijk zal afnemen.

 

Geef een reactie