Staat & Bestuur

Gemeentelijke fusies in Vlaanderen: een overzicht

Op 1 januari 2019 zullen de eerste Vlaamse buurgemeenten fuseren. Vijftien gemeenten worden zo 7 nieuwe fusiegemeenten. Samen zullen zij zorgen voor sterkere lokale besturen en krijgen ze ook nog eens een fusiebonus: een schuldovername van maximaal 500 euro per inwoner. Enkele nieuwe decreten regelen alvast de overgangssituatie.

De nieuwe fusiegemeenten

Oude gemeente Nieuwe fusiegemeente
Kruishoutem + Zingem Kruisem
Lovendegem + Waarschoot + Zomergem Lievegem
Aalter + Knesselare Aalter
Deinze + Nevele Deinze
Overpelt + Neerpelt Pelt
Opglabbeek + Meeuwen-Gruitrode Oudsbergen
Sint-Amands + Puurs Puurs-Sint-Amands

Opheffing bestaande OCMW’s

In elke nieuwe gemeente zal noodzakelijkerwijs een nieuw OCMW opgericht moeten worden. Daarom wordt voorzien in de opheffing van de bestaande OCMW’s op 1 januari 2019.

Organisatie van buitengewone verkiezingen

In de nieuwe gemeenten zullen buitengewone verkiezingen georganiseerd worden. Zij moeten plaatsvinden voor de eerste gemeenteraad. Gemakshalve laat men deze buitengewone verkiezing wel plaatsvinden op 14 oktober 2018, net zoals in de andere gemeenten. De kiezer zal er met andere woorden weinig van merken.

Overdracht van onroerende goederen

De onroerende goederen van alle gemeenten zullen overgedragen worden naar de nieuwe fusiegemeenten.

Bijzonder is dat dat ook geldt voor risicogronden waarop normaal een bijzondere procedure van toepassing is. De overdrachtsverplichtingen van het bodemdecreet moeten uitzonderlijk niet opgevolgd worden maar de nieuwe fusiegemeente zal de verplichtingen echter wel moeten naleven. Het gaat onder andere om:

  • Het uitvoeren van een oriënterend bodemonderzoek voor de deadline van 31/12/2024, 31/12/2023 of 31/01/2017 afhankelijk van de aard van de risico-inrichting;
  • De eventuele maatregelen van OVAM opvolgen;
  • Een inventaris opmaken van de risicogronden binnen een termijn van één jaar na de samenvoeging.

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie