Werk & SociaalWerk en ontslag

Voetballers kunnen eerste profcontract tekenen vanaf 15 jaar

In België legt het KB van 18 juli 2001 “tot vaststelling, voor de uitoefening van bepaalde sporttakken, van de minimumleeftijd die vereist is om een arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars te kunnen aangaan” vast vanaf wanneer een sporter een eerste ‘profcontract’ kan tekenen. Voor voetballers was dat tot heden vanaf hun zestiende verjaardag. Het Belgisch Staatsblad van 6 juni 2018 bracht daar vanaf 16 juni 2018 (10 dagen na publicatie) verandering in.

Problematiek van jonge voetballers

In België kunnen jonge voetballers op hun zestiende een eerste profcontract tekenen. Voordien kunnen ze, buiten de verplichting tot betaling van een bescheiden opleidingsvergoeding, eenvoudig naar de jeugdopleiding van een andere club overstappen of daar hun profcontract tekenen. De zestiende verjaardag is dan ook voor veel clubs een kantelmoment: ofwel vertrekt de jonge profvoetballer ofwel tekent hij zijn eerste contract. Om de Belgische clubs beter te laten concurreren met buitenlandse concurrenten, pakt de wetgever die minimumleeftijd nu aan. Zo kunnen ze de jonge voetballer vroeger aan zich binden.

Eerste profcontract vanaf 15 jaar

Dat staat niet letterlijk te lezen in het Belgisch Staatsblad van 6 juni 2018, maar daar komt het inderdaad op neer. Men schrapt immers de woorden “en voetbal” in artikel 1 van het KB van 18 juli 2001. Hierdoor zal de minimumleeftijd van 16 jaar niet meer van toepassing zijn in de voetbalsport. Wel blijft het bestaan in het basketbal, volleybal en het wielrennen.

Stijn Francis, master in internationaal sportrecht, advocaat en ex-profvoetballer bij onder andere Oud-Heverlee Leuven, reageerde alvast sceptisch: “het gevecht om de grootste talenten zal nu gewoon een jaar eerder van start gaan”.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie