EconomieZelfstandig & Vennootschap

Geregistreerde kassa in de horeca: nieuwe circulaire brengt toepassingsmodaliteiten

Vandaag verscheen in het Belgisch Staatsblad de circulaire over de toepassingsmodaliteiten van het GKS, het zogenaamde geregistreerd kassasysteem in de horeca. Die circulaire zal in werking treden vanaf 1 december 2017. Het biedt informatie over de modaliteiten die gelden binnen iedere niche van de sector, gaande van diners in een voetbalstadion tot restaurants of foodtrucks.

Even terugblikken

Het gaat over de geregistreerde kassa met btw-kassaticket  ( GKS ) die sinds 1 juli 2016 verplicht werd. Deze verplichte GKS geldt voor alle inrichtingen waar maaltijden worden verricht of, in het geval van traiteurs, indien er cateringdiensten worden verricht. De voorwaarde is wel dat de jaaromzet voor deze restaurant- en cateringdiensten, exclusief btw, meer dan 25.000 euro bedraagt.

Welke informatie is terug te vinden in de circulaire?

De exacte informatie van de circulaire weergeven in een enkel bericht, dat is praktisch onmogelijk. We verwijzen dan ook door naar de circulaire zelf voor meer informatie. Toch geven we kort de krachtlijnen weer zoals ze in de circulaire werden opgenomen:

  • De berekening van de drempel van 25.000 euro aan de hand van praktische voorbeelden (richtlijnen en referentieperiode);
  • De modaliteiten in het geval van onderaanneming;
  • De modaliteiten in het geval van hoteluitbaters;
  • De modaliteiten voor uitbaters van bedrijfsrestaurants;
  • De registratie- en aankoopprocedure voor belastingplichtige uitbaters.

Meer weten?

Stel ons je vraag of ga alvast zelf grasduinen doorheen de circulaire. Ook kan je terecht op volgende website: www.geregistreerdkassasysteem.be.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie