EconomieFeaturedFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Geschenken aan zakenpartners, hoe ziet de wetgeving eruit?

Wanneer je een geschenk aan een zakenpartner geeft, moet je rekening houden met de fiscale wetgeving hieromtrent. Voor geschenken aan personeelsleden of geschenken die je tijdens een opendeurdag weggeeft, bestaan er eveneens zo’n regels. Hieronder licht ik de fiscale wetgeving omtrent geschenken aan niet-personeelsleden toe. Dat is ook nodig, want naast de basisregels gelden er verschillende uitzonderingen.

Fiscale basisregels bij het geven van relatiegeschenken aan zakenpartners

Geschenken aan zakenpartners is wat een boekhouder een relatiegeschenk noemt. Onder een aantal voorwaarden zijn dergelijke relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar en dit zowel voor de btw als voor de directe belastingen. De waarde van het relatiegeschenk zal het fiscaal regime bepalen.

Relatiegeschenk met een waarde minder dan € 50 (excl. btw)

In dit geval is het relatiegeschenk voor 50% aftrekbaar voor de directe belastingen en 100% aftrekbaar voor de btw. Voor de directe belastingen gelden er weinig extra vereisten, maar voor de btw wel. De btw-aftrek is in dit geval beperkt tot één relatiegeschenk (van minder dan 50 euro) per handelsrelatie per kalenderjaar. Wanneer een handelsrelatie meer dan één relatiegeschenk krijgt, is de btw op slechts één relatiegeschenk aftrekbaar. Het staat je dan natuurlijk vrij om te kiezen voor het relatiegeschenk met het hoogste btw-bedrag. Voor de btw-aftrekbaarheid moet het uiteraard ook gaan om een btw-conforme factuur en de eventuele niet-recupereerbare btw is voor 50% aftrekbaar in de directe belastingen.

Relatiegeschenk met een waarde vanaf € 50 (excl. btw) tot en met € 125 (incl. btw)

Van zodra een relatiegeschenk vijftig euro of meer kost, is de btw niet meer recupereerbaar. Voor de directe belastingen blijft het relatiegeschenk wel gewoon voor 50% aftrekbaar. Ook de niet-recupereerbare btw kan je voor 50% aftrekken in de directe belastingen. Let wel op: de ondergrens wordt berekend exclusief het btw-bedrag, maar de bovengrens steeds inclusief de btw.

Relatiegeschenk met een waarde van meer dan € 125 (incl. btw)

Van zodra het relatiegeschenk meer kost dan € 125 euro (incl. btw) is het relatiegeschenk voor 100% aftrekbaar voor de directe belastingen. De btw is echter niet recupereerbaar voor de btw-administratie, maar wel voor 100% in de directe belastingen. Deze bovengrens geldt overigens voor alle relatiegeschenken per handelsrelatie per kalenderjaar. Geef je meerdere relatiegeschenken aan één handelsrelatie, dan moet je dus steeds nagaan of je de bovengrens overschrijdt.

Let wel op, want er schuilt een addertje onder het gras. Eenmaal een relatiegeschenk meer kost dan 125 euro, spreken we fiscaal gezien van een voordeel van alle aard. In dat geval moet je een fiscale fiche 281.50 opstellen. De ontvanger van het relatiegeschenk zal daarop op dit voordeel worden belast. Dien je geen fiscale fiche 281.50 in, dan kan je onderworpen worden aan de aanslag geheime commissielonen. In principe betaal je dan 100% belastingen (excl. crisisbijdrage) op het relatiegeschenk. Ook dit is ten allen tijde te voorkomen.

Overzicht fiscale basisregels bij relatiegeschenken

  Directe belastingen Btw
< € 50 (excl. btw) 50% aftrekbaar 100% aftrekbaar
≥ € 50 (excl. btw) en totaal per handelsrelatie ≤ € 125 (incl. btw) 50% aftrekbaar (ook de btw) 0% aftrekbaar
Totaal per handelsrelatie > € 125 (incl. btw) 100% aftrekbaar (ook de btw)
Belastbaar voor de ontvanger
0% aftrekbaar

 

Uitzonderingen op de basisregels

De Belgische ficus zou zichzelf niet zijn als hij geen talloze uitzonderingen zou voorzien waarbij er wordt afgeweken van bovenstaande spelregels. Onder andere geschenken die onder de noemer reclameartikel vallen, zijn fiscaal gezien heel interessant.

Reclameartikelen

Indien het geschenk als een reclameartikel kan worden aanzien, zijn de algemene regels niet van toepassing. Hiervoor moet het relatiegeschenk blijvend de firmanaam of het logo bevatten, een geringe waarde hebben en in grote aantallen verspreid worden. Bovendien mag het niet gaan om verbruiksgoederen zoals voedingsmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om kalenders, balpennen of sleutelhangers. In dit geval is het “geschenk” voor 100% aftrekbaar en dit zowel voor de btw-administratie als voor de directe belastingen. Geef je een grote groep zakenpartners een geschenk voor nieuwjaar? Dan kan je beter bedrukte geschenken voor zakenpartners online bestellen dan onbedrukte.

Tabaksproducten en geestrijke dranken

Wanneer het relatiegeschenk een tabaksproduct is of indien het gaat om geestrijke dranken (alcoholgehalte van meer dan 22%) is de btw nooit aftrekbaar. Ook niet wanneer het relatiegeschenk minder dan 50 euro kost. Voor de directe belastingen blijven de basisregels wel gelden, waardoor de niet-aftrekbare btw voor 50% aftrekbaar is in de directe belastingen.

Eveneens belangrijk: wijn, champagne en porto worden ongeacht het alcoholgehalte niet als geestrijke dranken beschouwd. Hierbij blijven de basisregels dus gewoon gelden.

Relatiegeschenken gegeven in het buitenland

Voor de fiscus maakt het ook een verschil uit waar het relatiegeschenk wordt gegeven. Een relatiegeschenk dat je in het buitenland overhandigt, ongeacht in welk land het werd gekocht, geeft dan ook recht op 100% aftrekbaarheid voor de directe belastingen ongeacht de waarde van het geschenk. Wat de btw-aftrekbaarheid betreft blijven de algemene regels van toepassing.

Welke geschenken zijn nu het interessantst?

In principe zijn dat relatiegeschenken die je in het buitenland geeft of geschenken die onder de noemer reclameartikelen vallen. Geef je in België één onbedrukt relatiegeschenk? Dan zijn relatiegeschenken met een geringe waarde het interessantst (< € 50 excl. btw), of toch wanneer je de ontvanger van fiscale consequenties wilt besparen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie