Werknemers die bij hun werkgever vertrekken, hebben recht op sollicitatieverlof. Met het behoud van loon kunnen ze dan tot een dag per week van het werk afwezig zijn om een nieuwe job te zoeken. Het sollicitatieverlof geldt zowel wanneer een werknemer zelf ontslag neemt met een opzegtermijn als wanneer een werknemer wordt ontslagen met een opzegtermijn. Recent diende de arbeidsrechter de vraag te beantwoorden of een werknemer ook recht heeft op sollicitatieverlof als hij al een nieuwe job heeft gevonden.
Wettelijk recht op sollicitatieverlof
Het sollicitatieverlof is een wettelijk recht op verlof, waarbij een werknemer tijdens de opzegtermijn het recht heeft om met behoud van loon van het werk afwezig te zijn om elders te solliciteren. Het sollicitatieverlof is verankerd in artikel 41 van de Arbeidsovereenkomstenwet. Datzelfde artikel bepaalt eveneens de modaliteiten van het sollicitatieverlof.
Het artikel bepaalt dat het sollicitatieverlof geldt gedurende de laatste 26 weken van de opzeggingstermijn. De werknemer mag dan een of twee keer per week thuisblijven met behoud van loon, op voorwaarde dat dit samen niet meer dan een arbeidsdag per week is.
Voorafgaand aan deze laatste 26 weken mag een werknemer ook al van het sollicitatieverlof gebruikmaken, maar dan slechts voor een halve dag per week.
Wanneer het om een deeltijdse betrekking gaat, moet de bovengrens van een halve tot een volledige dag wel in verhouding met de duur van de arbeidsprestatie worden verminderd.
Werknemer heeft al een nieuwe job gevonden
In een recente zaak gaf een arbeider zijn opzeg aan zijn werkgever. De opzegperiode bedroeg acht weken. Hierdoor kan de werknemer in totaal acht dagen thuisblijven met behoud van loon. De werknemer neemt deze acht dagen ook daadwerkelijk op. De werkgever hoort echter dat de werknemer al een nieuwe betrekking heeft gevonden en dus niet hoeft te solliciteren. Daarom registreert hij deze acht dagen als ‘wettelijke vakantie’ in plaats van als sollicitatieverlof. De werknemer trekt daarop naar de arbeidsrechtbank en eist het loon voor deze acht dagen die volgens hem wel degelijk sollicitatieverlof zijn.
Ook recht op sollicitatieverlof als een werknemer al een nieuwe job heeft
De arbeidsrechter (Arbrb. Antwerpen (1e k.) 30 juni 2021, AR 20/1431/A) heeft nu beslist dat een werknemer ook recht heeft op sollicitatieverlof als hij al een nieuwe job heeft gevonden. Deze nieuwe job is namelijk nog niet definitief: hij kan nog steeds op zoek gaan naar een andere en betere job en van de arbeidsovereenkomst afzien.
Wel benadrukt de arbeidsrechter dat de werknemer geen rechtsmisbruik mag maken. Dit wil zeggen dat de werknemer zijn recht op het sollicitatieverlof moet gebruiken om daadwerkelijk naar een nieuwe job te zoeken. Het is echter niet aan hem om dat te bewijzen. Het is aan de werkgever om te bewijzen dat een werknemer rechtsmisbruik pleegt. Het volstaat dus niet om aan te tonen dat de werknemer al een nieuwe betrekking heeft. Hij zal bijvoorbeeld moeten aantonen dat de werknemer die dag op het strand lag. Het gaat met andere woorden om een heel zware bewijslast. Het zal dan ook niet verbazen dat de werkgever deze zaak verloor en de acht dagen sollicitatieverlof alsnog moet uitbetalen.