EconomieZelfstandig & Vennootschap

Het autosalon en lager VAA: het kan

Het autosalon staat voor de deur. Als ondernemer wens je een auto aan te kopen die je ook privé zal gebruiken. Zo’n voordeel alle aard wordt natuurlijk belast. Ook de fiscus is gek van onze wagens. Kan je dan van de speciale condities gebruikmaken om ook het voordeel alle aard te beperken? Wij zochten het uit.

Even recapituleren: het voordeel alle aard

Het voordeel alle aard is een manier om het gratis gebruik van een bedrijfswagen privé te belasten.

Het voordeel alle aard houdt onder andere rekening met de cataloguswaarde, de leeftijdsfactor en het CO2-percentage. Wel is er een minimaal bedrag vastgelegd.

Alvast een aspect zal je opvallen: er wordt rekening gehouden met de cataloguswaarde en niet met de aankoopwaarde. Deze cataloguswaarde is de waarde inclusief btw en exclusief eventuele kortingen. Opties zullen dan weer een invloed uitoefenen op de cataloguswaarde. In theorie zal een koopje op het autosalon het voordeel alle aard niet kunnen terugdringen. Maar in de praktijk …

De fiscus doet niet moeilijk

In de praktijk doet de fiscus minder moeilijk. Wel moet het dan gaan om tijdelijke prijsverlagingen die door de constructeur of invoerder worden opgenomen als nieuwe (en lagere) catalogusprijs. De lagere catalogusprijs moet ook van toepassing zijn op particulieren. Een zogenaamde fleetkorting komt niet in aanmerking, maar saloncondities nu net wel. Ander goed nieuws: ook wat betreft de btw mag je het beperken tot de btw die ook effectief op de factuur staat.

Zorg wel voor het nodige bewijs

Wanneer je een boekhouder in dienst hebt zal deze meestal de berekeningen maken op basis van de cataloguswaarde. Vergeet daarom niet een en ander aan hem mee te delen. Zorg bovendien dat je ook de nodige bewijsstukken kan voorleggen aan de fiscus. Reclamefolders die bijvoorbeeld aantonen dat de korting voor alle particulieren geldt, zijn een goed bewijsstuk. Maak een kopie en niet het aan de factuur, zo kan je meteen aantonen dat het wel degelijk om openbare saloncondities ging.

Opgelet: bovenstaande geldt ook indien de wagen extra opties bevat die normaal de catalogusprijs de hoogte in zouden jagen. Ook dan zorg je er maar beter voor dat je een actiefolder aan je factuur niet.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie